FDA zwaar onder vuur

13 augustus 2012 Lucien Joppen

WASHINGTON – De Food and Drug Administration (FDA) in de VS ligt zwaar onder vuur. Volgens een topambtenaar maakt de organisatie er een 'zootje' van.

WASHINGTON – De Food and Drug Administration (FDA) in de VS ligt zwaar onder vuur. Volgens een topambtenaar maakt de organisatie er een ‘zootje’ van.


Reden van de kritiek zijn recente voedselcrises, zoals de spinaziebesmetting van vorig jaar en problemen met import uit China, aldus de website Marketwatch.


De ambtenaar in kwestie stelt dat de FDA te weinig middelen heeft om toezicht te houden op de keten. Hij pleit dan ook voor een financiële injectie.


Te weinig authoriteit

Er gaan ook stemmen op dat het niet alleen een kwestie is van geld. De FDA heeft ook te weinig authoriteit. ‘De organisatie gaat uit van een vrijwillige medewerking van bedrijven. Dat lijkt me een inadequate aanpak in deze bedrijfstak’, aldus David Nelson, die het onderzoek leidt naar eventuele misstanden bij de FDA.


Volgens Andrew von Eschenbach, directeur van de FDA, valt het wel mee. Hij stelde dat de aanpak na de spinaziebesmetting van 2006 snel en effectief is geweest.


‘Levensmiddelen in de VS behoren tot de veiligste in de wereld. Hoewel we de laatste jaren veel progressie hebben gemaakt, moet er nog veel verbeteren’, aldus Von Eschenbach’s diplomatieke antwoord.


Averechts effect

De FDA maakte recentelijk een rigoureuze reorganisatie door. Zo sloot de organisatie zeven van de in totaal 13 laboratoria. Volgens Nelson heeft deze reorganisatie een averechts effect gehad. ‘Er ligt geen enkele analyse aan ten grondslag’.


Het afgelopen jaar lekte via een ex-medewerker al uit dat de FDA niet zou zijn toegerust voor haar taak. Zo was het budget voor levensmiddelen, vergeleken met medicijnen, al flink teruggebracht. Om een idee te geven: in 1972 voerde de FDA 35.000 inspecties in de foodsector uit, terwijl dat er in 2006 zo'n 5000 waren.


Lees ook: 

'FDA niet toegerust op bewaken voedselveiligheid' (7 augustus 2006)

Altijd op de hoogte blijven?