Event NEPLUVI in teken van koken met minder bekende kipdelen

9 december 2021 Lauren Scheurwater

Op 17 november organiseerde NEPLUVI, de Vereniging voor de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, het evenement ‘Kip uit Europa: Vierkantsverwaarding’. De middag stond in het teken van koken met minder bekende delen van de kip en voorbeelden uit keten om te laten zien dat van kip niets verspild wordt.

Het evenement vond plaats in de open keuken van Het Koetshuis in Hulshorst. Hier gaven chef Guido Waterman, René Pluijm en Job Pattinasarany een kookworkshop met de minder bekende delen van de kip.

Gerechten

Gerechten als wingtip in Caribische marinade, risotto met kippenniertjes, paté van kippenlever en ‘pleursoep’ (een bouillon van kippenbotten en -looppoten en groenten) stonden onder andere op het menu. Aan het eind van de middag had iedereen de mogelijkheid om het eten te proeven.

Vierkantsverwaardig

De voorzitter van NEPLUVI, Gert-Jan Oplaat, vulde de middag aan met een presentatie over vierkantsverwaarding. Hierin vertelde hij hoe de pluimveesector ervoor zorgt dat alle stukken van het pluimvee worden gebruikt. Vleesresten van karkassen worden na de slacht van het bot gescheiden enverwerkt tot halffabricaten. De (bij)producten, de veren en bloed, zitten in diervoeder en de pluimveemest helpt bij het opwekken van elektriciteit.  

Kip in Europa

Oplaat vertelde verder over Kip uit Europa. Dit initiatief toont de hoge kwaliteit van de Nederlandse kip met zijn Europese garanties. De zorg waarmee het vlees geproduceerd wordt en de hoge voedselveiligheid en -kwaliteit laten de consument zorgeloos genieten van het vlees.

Op het evenement waren verschillende foodbloggers -en vloggers aanwezig. Zij gaan de komende weken in hun eigen keuken aan de slag gaan met kipgerechten en de recepten delen onder hun volgers.

Altijd op de hoogte blijven?