Eet krab en redt vis

13 augustus 2012 redactie

Rode krab bedreigt visstand in de NoordzeeLONDEN - Londenaren worden onder de noemer 'eet krab, redt vis' door sjieke restaurants in Londen aangespoord om zich vooral te goed te doen aan het vlees van rode koningskrab.

De rode koningskrab wordt nog niet genoeg gegeten, vinden de Londense restaurateurs. Chefkok Pascal Proyart van het visrestaurant One-O-One in de wijk Knightsbridge verzorgde dinsdag een speciale presentatie van de enorme krab om reclame te maken voor het gevaarte.

De uit Noorwegen geïmporteerde rode koningskrab (paralithodes camtschaticus) kan 12 kilo zwaar wegen en zijn krabscharen kunnen over een breedte van anderhalve meter graaien. Hij wordt daarom niet alleen door koks aanbevolen, maar ook door natuurbeschermers, visliefhebbers en door de Noorse regering.
De reuzenkrab eet namelijk zelf de zee leeg en rukt schrokkend op langs de Noorse noordkust. Zo zijn er momenteel volgens deskundigen wel vijftig miljoen op pad over de zeebodem die ze en passant kaal vreten. Daarmee zijn ze een ernstige bedreiging voor de vissen.

Eén reuzenkrab is goed voor zeker een kilo vlees. Volgens Proyart is dat gegrild erg lekker met sausjes waarin olijfolie, tomaten, lente-uitjes, gember, kokosnoot, tamarinde, peterselie en limoen is verwerkt. Maar gekoeld is het vlees ook voortreffelijk met aioli en limoen of met Japanse radijzenpasta. (ANP)

Altijd op de hoogte blijven?