Eerste MeatTech-tour succesvol (fotoverslag)

25 september 2008 Lucien Joppen

DOETINCHEM - Gisteren werd voor de eerste keer de MeatTech-tour gehouden. De leden van deze club bezochten Koppert Cress en Henri van de Bilt.

DOETINCHEM - De eerste MeatTech-tour van vakblad Meat & Meal is een succes geworden. De leden - voornamelijk vleestechnologen en kwaliteitsmanagers - van deze club bezochten Koppert Cress en Henri van de Bilt.


Indianencress

Bij Koppert Cress worden cressen geteeld. Cressen zijn zaailingen van unieke planten, kiemgroenten dus. Behalve kiemgroenten teelt Koppert ook minigroenten en zeldzame sierplanten.


De deelnemers kregen enkele cressen voorgeschoteld, waaronder de zogenaamde Atsina Cress. Deze is vernoemd naar een indianenstam in Noord Amerika.


De cressen kunnen in principe ook worden verwerkt in kant-en-klare (vlees)producten, omdat ze gevroesdroogd kunnen worden.

Streaky Bacon

Bij Henri van de Bilt ging manager Operations Jacco Duinvoorden kort in op de roerige geschiedens van het bedrijf dat sinds de oprichting in 1955 verschillende malen van eigenaar wisselde.


Van de Bilt is een relatief kleine speler op de vleeswarenmarkt met een waarde-aandeel van vier procent. Echter, in de productsegmenten waar het actief is (o.a. bacon, rauwe hammen, paardenrookvlees) heeft het circa een kwart van de markt.


Hoewel Van de Bilt een echte private label producent is, heeft het toch een merkoperatie in de vorm van Streaky Bacon. Dit zijn voorgebakken stukjes bacon, die verkrijgbaar zijn in drie smaken.


Complex

Tot slot volgde nog een presentatie van CSB Systems. Deze automatiseerder en leverancier van hard- en soft ware benadrukt het belang van een accurate data-opslag in de vleesindustrie.


Volgens directeur Benelux Paul Nass kenmerkt deze sector door een complexe productiemethode die ofwel convergent (een product dat uit verschillende bestanddelen bestaat) ofwel divergent (een dier dat in verschillende onderdelen uiteen wordt gelegd).


Belangrijk in deze is dat de traceability wordt gewaarborgd, immers elk onderdeel moet uiteindelijk verwijzen naar het gehele dier.


Eveneens is het van belang dat de kostentoewijzingen in het gehele proces - van grondstof tot eindproduct - worden bijgehouden. Zo heeft het management zicht op de kostenstructuur en kan - waar nodig - bijsturen, bijvoorbeeld door de receptuur te veranderen.


Na het bezoek aan Van de Bilt ging de bus over de A15 terug naar All Sports Resort in Maurik. Daar werd nog even met de boog geschoten, waarna het buffet met spare ribs, salades etc. werd geopend.

Fotoverslag:


 

 

 

 

 


Rondleiding in de kassen van Koppert. Het bedrijf verkoopt per jaar meer dan één miljoen dozen (met zes plantjes per doos).



 

 

 

 

 

 

Er was voldoende gelegenheid om de cressen te proeven. Wel was het veel groenvoer voor de rasechte vleesfanaten van MeatTech.

 

 

 

 

 

 

 

Op deze machine worden de bakjes, waarin de cressen groeien, afgevuld met zaadjes. De voedingsbodem is van hetzelfde materiaal als van Pampers.  


 

 

 

 

 

 

Jacco Duivenvoorden: 'We proberen met innovaties de markt voor te blijven. Zo hebben we onlangs een Grand Cru-ham, op basis van rode wijn, gepresenteerd.'

 

De authentiek uitziende rook- en kookkamers die het ambachtelijke karakter van Van de Bilt moeten benadrukken. Overigens zijn deze kamers niet zo oud als ze eruit zien.



 

 

 

 

 

 

Het ontdooibassin waarin zo'n 7000 kilo rundvlees ligt. Belangrijk is om de temperatuur goed in de gaten houden, anders krijg je een wel heel dure runderbouillon, aldus Duivenvoorden.


 

 

 

 

 

 

Vloeibare rook komt er bij Van de Bilt niet in. Het bedrijf gebruikt uitsluitend beukensnippers uit Duitsland. Deze bevatten geen residuen van bestrijdingsmiddelen en dergelijke.


 

 

 

 

 

 

Tot slot nog een mooi plaatje uit de droogkamer. Wie zei er dat vlees niet fotogeniek is?

Wilt u meer informatie over of lid worden van MeatTech? Klik hier

Altijd op de hoogte blijven?