Eerste editie Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wild BBQ 2022

Wild_Slagerij Van der Horst_foto Koos Groenewold_3

Foto: Koos Groenewold

Gastropedia en Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe organiseren in samenwerking met de WBQA het Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wild BBQ. De eerste editie van deze wedstrijd vindt plaats op zaterdag 15 oktober 2022 in Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

“Met deze wedstrijd willen we het culinair barbecueën met Hollands wild in de meest ruime zin van het woord bevorderen”, meldt de organisatie. “Ieder deelnemend team bereidt vier gerechten, allemaal met wild. Er bestaat de mogelijkheid om bij een van deze gerechten uw product erin te laten verwerken. Het hoofdingrediënt wordt aangeleverd en de rest mag u zelf meenemen tenzij anders wordt vermeld.”

Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wild BBQ

Alle gerechten worden beoordeeld door een jury die bestaat uit SVH Meesterkoks en met Michelinsterren bekroonde topkoks, zoals Teus de Kok (juryvoorzitter) Robert Kranenborg, Dennis van der Belt en Soenil Bahadoer. Tijdens de wedstrijd gelden de reglementen van de WBQA. Voor alle vier gerechten kunnen deelnemers een prijs winnen. Daarnaast bepaalt de jury overkoepelend een eerste, tweede en derde plaats bepaald.

De brandstoffen die gebruikt mogen worden zijn brikketten, hout of houtskool. Ieder team zorgt voor zijn eigen tent, BBQ’s, brandblusser, EHBO-koffer, brandstof, werktafels, etc. De volledige opdrachten en de reglementen worden maximaal een maand voor de wedstrijd aan de deelnemende teams gecommuniceerd.

Programma

De wedstrijd vindt plaats op het evenemententerrein in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Daar vinden deze dag meer activiteiten plaats op het gebied van wild en buitenleven. In de centrale tent vinden kookdemo’s plaats en wordt het uitbenen van wild en gevogelte gedemonstreerd. Er is voorlichting over wild, BBQ’en en aanverwante producten, lezingen en muziek.

Lees ook
Côte de boeuf: een mooi stuk vlees van de barbecue

Côte de boeuf: een mooi stuk vlees van de barbecue

Een rood, mals en sappig stuk vlees: het is een van de dingen die barbecueën zo mooi maakt. Dit recept voor côte de boeuf is een echte aanrader. Het wordt uit de ribben van het rund weggesneden. De rib wordt meegesneden waardoor het vlees een randje vet heeft en vol van smaak is. De rug van een koe is minder gespierd en dat geeft het...

Vlees in de media - week 31

Vlees in de media - week 31

De populariteit van de barbecue, verschillende slagers besluiten te stoppen en slager Theo Beerens vertelt over zijn vak. Wat lazen we de afgelopen week over de vleesbranche? Een greep uit de media.

Verrassend én lekker: Gebraden picanha met dille-kappertjesjus van de barbecue

Verrassend én lekker: Gebraden picanha met dille-kappertjesjus van de barbecue

Wil je eens echt goed uitpakken met een lekker stuk barbecuevlees? Ga dan voor picanha. Dit stuk vlees is het driehoekige staartstuk van een rund. Doordat dit deel van de koe weinig beweging krijgt, is het vlees botermals.