Eerste dode door ESBL-bacterie

13 augustus 2012 Edwin Rensen

AMSTERDAM - Voor het eerst is iemand overleden door een resistente bacterie die vaak voorkomt in kippenvlees, een ESBL-bacterie. Onderzoekers gaan ervan uit dat de patiënt de besmetting heeft opgelopen door het eten van kip.

AMSTERDAM - Voor het eerst is iemand overleden door een resistente bacterie die  vaak voorkomt in kippenvlees, een ESBL-bacterie. Onderzoekers gaan ervan uit dat de patiënt de besmetting heeft opgelopen door het eten van kip.

In meer dan eenderde van de gevallen zijn de bacteriën met ESBL's die in mensen worden aangetroffen genetisch hetzelfde als die in kip, meldt de NOS. Van alle kip in de Nederlandse winkels is 94 procent besmet met ESBL's. In Nederland worden jaarlijks 300 miljoen kippen gegeten.

Antibiotica
ESBL (Extended Spectrum Beta-lactamase) is een verzamelnaam voor enzymen die door bacteriën worden aangemaakt als bescherming tegen antibiotica. Dankzij die ESBL's zijn de bacteriën resistent tegen antibiotica van de derde generatie.

Die antibiotica worden in ziekenhuizen gebruikt bij ernstige infecties en bij patiënten die niet meer reageren op de gewone antibiotica die huisartsen voorschrijven. Infecties bij de vaak al zwakke patiënten zijn moeilijk te behandelen en soms zelfs onbehandelbaar. De patiënt die nu is overleden, een 85-jarige vrouw, stierf aan een urineweginfectie.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?