'Een onsje rood vlees per dag mag best

SLAGERSWERELD - Een internationale denktank bracht vorige week een rapport uit over voeding en kanker. Eet en drink met mate en beweeg dagelijks een half uur, was het advies. Zo kan de kans op kanker worden verkleind. Jaap Seidell, voedingshoogleraar aan de VU, was een van de experts in het grootscheepse onderzoek.

SLAGERSWERELD - Een internationale denktank bracht vorige week een rapport uit over voeding en kanker. Eet en drink met mate en beweeg dagelijks een half uur, was het advies. Zo kan de kans op kanker worden verkleind. Jaap Seidell, voedingshoogleraar aan de VU, was een van de experts in het grootscheepse onderzoek.

'Veel mensen zeggen dat ons rapport over kanker en voeding betuttelend is. Geen vlees meer en geen worst of gehakt. Mensen zouden niet meer mogen genieten', zegt Seidell in de Volkskrant. 'Dat is onzin. Je mag nog steeds dingen eten, maar met mate en uitgebalanceerd. Ons rapport biedt handreikingen.'

Voedingsadviezen
Seidell is een van de experts van de internationale denktank die vorige week woensdag met voedingsadviezen naar buiten kwam, tijdens persconferenties in Amsterdam, Londen, Washington en Peking. Twintig epidemiologen, voedingsexperts, celbiologen en kankerspecialisten vlooiden de afgelopen vijf jaar 70 duizend wetenschappelijke publicaties door. Hun conclusies legden ze neer in een boekwerk van meer dan 500 pagina's. En dat is alleen de samenvatting.

Vooral niet roken, niet te veel rood vlees eten van varkens, runderen, geiten en schapen, niet te veel suikerhoudende dranken drinken en een half uurtje per dag bewegen, zijn de adviezen van de denktank. (Bron: De Volkskrant)

Lees ook
Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Wetenschappers hebben microplastics aangetroffen in vlees, bloed en melk van Nederlandse koeien en varkens. Bijna 80 procent van de geteste vlees- en zuivelproducten bevatte microplastics. Dat blijkt uit een steekproef van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation.

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen 36 procent minder vlees in de supermarkt als zowel de prijzen worden verhoogd en ze meer informatie krijgen over de milieuschade door vleesproductie. Dit moet wel in combinatie gebeuren, melden het RIVM en de Vrije Universiteit.

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.