Duurzame varkenshouder geeft via social media inkijk in leven en werk

13 november 2015 Vleesmagazine

Bart van Kerkhof uit Middelbeers die in juli een van de duurzaamste varkensstallen in Nederland opende, laat de Nederlandse burgers een week lang meekijken in zijn stal. De duurzame varkenshouder is in de week van 16 tot 23 november gast-twitteraar en -facebooker op @Boerburgertweet.

Bart van Kerkhof communiceert een week lang met belangstellenden via de sociale media. Hij geeft burgers uit België en Nederland een week lang een inkijk in zijn leven en werk als varkenshouder. De duurzame varkenshouder is de tweede Brabander die het account voor zijn rekening neemt. Eerder was melkveehouder Jan Klaasen uit Wintelre als Boerburgertweet-boer. Bart van Kerkhof doet dit alles via het gezamenlijke boerenaccount Twitter.com/Boerburgertweet en via Facebook.com/boerburgertweet.

Collectief

Bart van Kerkhof maakt deel uit van een collectief Nederlandse en Belgische boeren en tuinders die onder de naam @Boerburgertweet op een open en eerlijke manier willen laten zien wat zij doen op hun erf en in hun dagelijks leven en werk. Zij willen hiermee de burger dichter bij de boer en tuinder brengen, en andersom. De boeren willen graag een transparante dialoog met de burger en hen vertellen waar hun voedsel vandaan komt en wat er allemaal aan vooraf gaat voordat de burger zijn eten op tafel heeft.

Volgers

@Boerburgertweet bestaat nu veertien weken weken en heeft in die tijd ruim bijna 3300 volgers op Twitter en bijna 3400 volgers op Facebook verzameld. Hiermee worden dagelijks tienduizenden inwoners van Nederland en België bereikt. Reacties van burgers zijn zeer positief. Er komen zelfs reacties uit andere delen van de wereld, zoals Canada en Nieuw-Zeeland. Burgers geven aan er veel van te leren en stellen de open dialoog op prijs. Ook kritische noten worden gekraakt. Echter, de boeren en tuinders staan hier voor open en leggen graag uit wat zij doen en waarom zij bepaalde keuzes maken.

Twitteraars

Eerder twitterden al een pluimveehouder/akkerbouwer uit Gelderland, een kalverhouder uit Utrecht, een melkveehouder uit Brabant en een akkerbouwer uit Flevoland, een schapen- en rundveehouder uit Friesland, een akkerbouwer uit Zeeland, een varkenshouder uit Gelderland, een akkerbouwer uit Drenthe, pluimveehoudster uit Gelderand, een varkensboerin uit Drenthe, een varkenshouder uit België, een melkveehoudster uit Gelderland en een fruitbomenkweker uit Limburg.

 

Altijd op de hoogte blijven?