Doorkoelen vlees in koelauto verboden

attachment-001_food-image-VLS13931I01

DEN HAAG - Na de post mortem keuring moet vlees via koeling naar een temperatuur van niet meer dan 7 graden worden gebracht. Deze koeling moet plaatsvinden in het slachthuis.

DEN HAAG - Na de post mortem keuring moet vlees via koeling naar een temperatuur van niet meer dan 7 graden worden gebracht. Deze koeling moet plaatsvinden in het slachthuis.

Het koelen mag niet in een vrachtauto plaatsvinden blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank in Den Haag in een zaak die door de rijksoverheid was aangespannen tegen kalfsvleesproducent Ekro, onderdeel van de VanDrie Group. Food Holland meldt dat voor de rechtbank de vraag speelde of een koelwagen geparkeerd op het bedrijfsterrein een voorziening van het slachthuis kan zijn. Het vlees werd in het slachthuis tot een temperatuur van 9 graden Celsius teruggekoeld, waarna het vlees in de afgesloten koelauto’s van 9 naar 7 graden doorgekoeld werd. De vrachtauto's; gingen pas de weg op nadat de temperatuur van 7 graden was bereikt. Op die manier kon het slachthuis haar capaciteit vergroten.

De rechtbank was van oordeel dat aan het vereiste van koeling binnen het slachthuis niet was voldaan, ook niet indien de koelwagen via een laaddok aan het slachthuis is gekoppeld en via rubberafdichtingen van de buitenlucht is afgesloten. Daarbij speelde mee dat in de koelwagens de temperatuur van het vlees niet goed kon worden gemeten, terwijl dit in de koelcellen van de slachterij wel mogelijk was. Doorkoeling in koelwagens is daarom in strijd met de geldende hygiëneregels.

Klik hier voor de gehele uitspraak

 

Lees ook
Wettelijke richtlijnen bij aanschaf nieuwe koeling

Wettelijke richtlijnen bij aanschaf nieuwe koeling

Bij een nieuwe koeling denk je al snel aan: welke koelt snel, blijft goed op temperatuur en is energiezuinig? Maar wat tegenwoordig ook belangrijk is: welk koudemiddel wordt gebruikt en wat zijn de veiligheidseisen?

Amerikaanse sferen bij Diemense slagerij Piepenbrock

Amerikaanse sferen bij Diemense slagerij Piepenbrock

Noodgedwongen ging slager Fred Piepenbrock er met zijn verbouwde winkel honderd vierkante meter op achteruit. De Amerikaanse uitstraling wilde hij koste wat kost behouden. Al komt vrijwel al het vlees van dichtbij. “Hollands rund is net zo lekker als Amerikaans.”

Bernadet Koops van Koeltechnisch Buro Midden Nederland: ‘Afdekking en een centrale koelinstallatie brengen energieverbruik omlaag’

Bernadet Koops van Koeltechnisch Buro Midden Nederland: ‘Afdekking en een centrale koelinstallatie brengen energieverbruik omlaag’

Wat zijn trends in koeltechniek? Wat kunnen we verwachten met betrekking tot koudemiddelen? Met welke uitdagingen kampt de koelbranche? Bernadet Koops, afgestudeerd koelmonteur en vertegenwoordiger bij familiebedrijf Koops Koeltechnisch Buro Midden Nederland beantwoordt deze vragen.