Diviande winnaar Innovatie Publieksprijs Regio FoodValley

Diviande_PublieksprijsRegio FoodValley

Diviande won woensdag 29 september de Publieksprijs van Regio FoodValley voor de ‘hybride’ roerbakreepjes. Voor deze reepjes gebruikt de vleesproducent het restvlees van duurzame Kipster hanen en leghennen. 

Jos Havekotte, Sr. Innovation Manager bij Diviande: "Het winnen van de Publieksprijs is een enorme eer voor Diviande en een fantastische erkenning voor ons als productontwikkelaars. Een bevestiging dat we met ons partnership met Kipster een mooie duurzame weg ingeslagen zijn."

Kipster was in 2020 het duurzaamste bedrijf van Nederland. Bij het concept worden leghennen op diervriendelijke wijze gehouden en de haantjes worden gespaard. De vleesproducten van Kipster voldoen aan het 3 sterren Beter Leven Keurmerk. Kipster werkt aan een gesloten kringloop en zocht naar een manier om ook het restvlees dat aan de karkassen blijft zitten te verwaarden. In Diviande vond Kipster hiervoor een partner.

Diviande

De productontwikkelaars bij Diviande hebben kennis en ervaring met betrekking tot het ontwikkelen van vleesproducten, plantaardige vlees- en visvervangers en hybride tussenproducten. De uitdaging voor de productontwikkeling in samenwerking met Kipster zat vooral in de eiwitsamenstelling van het restvlees. Deze is anders dan bij regulier vlees en bevat veel collageen. De optie voor een volledig vleesproduct werd daardoor snel losgelaten en er is gekozen voor een hybride product.

Het uiteindelijke product is een combinatie van 25 procent dierlijke eiwitten van Kipster restvlees en 75 procent plantaardige eiwitten zoals tarwe, erwt en soja. De duurzaamheid van het product staat niet alleen voor het dierlijke maar ook voor het plantaardige aandeel hoog in het vaandel. De plantaardige ingrediënten komen van duurzame Europese telers, zoals soja van Oostenrijkse bodem waarbij 85 procentvan de energie in de processen hernieuwbaar is. De reepjes hebben een hoog eiwitgehalte en een laag vet- en zoutgehalte. De reepjes zijn gegaard en geschikt voor alle soorten roerbakgerechten.

Innovatieprijs Regio FoodValley

In Regio Foodvalley wordt volop gewerkt aan de toekomst. Met slimme ideeën, onverwachte samenwerkingen en een gezonde dosis pragmatisme komen bedrijven tot de mooiste innovaties. De Innovatieprijs Regio Foodvalley zet deze innovaties – én de ondernemers die ze ontwikkelden – in de spotlights. De onafhankelijke vakjury bracht negenentwintig inzendingen terug tot vijf genomineerden. De vakjury kijkt naar originaliteit, impact, duurzaamheid, circulariteit en sector-overstijgende samenwerking.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Duurzame innovaties bij de slager

Duurzame innovaties bij de slager

Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook bij de slager. Reden voor Koninklijke Nederlandse Slagers om stil te staan bij de duurzame innovaties in de branche. Zoals producten gemaakt van reststromen uit de worstmakerij, hybride producten, en de onlangs ontwikkelde plantaardige grondstoffengel.

‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’

‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’

Niels Visschedijk (22) wist al jong dat hij slager wilde worden. Hij rondde de opleidingen van SVO af, werkte bij verschillende slagerijen en is nu terug bij de slagerij van zijn ouders, Slagerij Jan Visschedijk. Onlangs won hij de Ad Bergwerffprijs voor zijn unieke Hy-dro-worst.

Eenvoudig hybride producten maken - Plantaardige grondstoffengel van SVO, KNS en WUR

Eenvoudig hybride producten maken - Plantaardige grondstoffengel van SVO, KNS en WUR

In het project Plant4Texture hebben KNS, SVO vakopleiding food en WUR samen een plantaardige grondstoffengel ontwikkeld voor de productie van hybride slagersproducten. SVO-vakopleiding food geeft de ontwikkeling van hybride en plantaardige producten een vaste plek in haar opleidingen.