Diviande winnaar Innovatie Publieksprijs Regio FoodValley

4 oktober 2021

Diviande won woensdag 29 september de Publieksprijs van Regio FoodValley voor de ‘hybride’ roerbakreepjes. Voor deze reepjes gebruikt de vleesproducent het restvlees van duurzame Kipster hanen en leghennen. 

Jos Havekotte, Sr. Innovation Manager bij Diviande: "Het winnen van de Publieksprijs is een enorme eer voor Diviande en een fantastische erkenning voor ons als productontwikkelaars. Een bevestiging dat we met ons partnership met Kipster een mooie duurzame weg ingeslagen zijn."

Kipster was in 2020 het duurzaamste bedrijf van Nederland. Bij het concept worden leghennen op diervriendelijke wijze gehouden en de haantjes worden gespaard. De vleesproducten van Kipster voldoen aan het 3 sterren Beter Leven Keurmerk. Kipster werkt aan een gesloten kringloop en zocht naar een manier om ook het restvlees dat aan de karkassen blijft zitten te verwaarden. In Diviande vond Kipster hiervoor een partner.

Diviande

De productontwikkelaars bij Diviande hebben kennis en ervaring met betrekking tot het ontwikkelen van vleesproducten, plantaardige vlees- en visvervangers en hybride tussenproducten. De uitdaging voor de productontwikkeling in samenwerking met Kipster zat vooral in de eiwitsamenstelling van het restvlees. Deze is anders dan bij regulier vlees en bevat veel collageen. De optie voor een volledig vleesproduct werd daardoor snel losgelaten en er is gekozen voor een hybride product.

Het uiteindelijke product is een combinatie van 25 procent dierlijke eiwitten van Kipster restvlees en 75 procent plantaardige eiwitten zoals tarwe, erwt en soja. De duurzaamheid van het product staat niet alleen voor het dierlijke maar ook voor het plantaardige aandeel hoog in het vaandel. De plantaardige ingrediënten komen van duurzame Europese telers, zoals soja van Oostenrijkse bodem waarbij 85 procentvan de energie in de processen hernieuwbaar is. De reepjes hebben een hoog eiwitgehalte en een laag vet- en zoutgehalte. De reepjes zijn gegaard en geschikt voor alle soorten roerbakgerechten.

Innovatieprijs Regio FoodValley

In Regio Foodvalley wordt volop gewerkt aan de toekomst. Met slimme ideeën, onverwachte samenwerkingen en een gezonde dosis pragmatisme komen bedrijven tot de mooiste innovaties. De Innovatieprijs Regio Foodvalley zet deze innovaties – én de ondernemers die ze ontwikkelden – in de spotlights. De onafhankelijke vakjury bracht negenentwintig inzendingen terug tot vijf genomineerden. De vakjury kijkt naar originaliteit, impact, duurzaamheid, circulariteit en sector-overstijgende samenwerking.

Altijd op de hoogte blijven?