Dierenkwelling in biologisch slachthuis (video)

attachment-001_food-image-VLS11776I01

In Groot-Brittannië zijn beelden opgedoken van dieren die gruwelijk worden behandeld in - notabene- een biologische slachterij.

De slachterij, Tom Lang Ltd., is – ironisch genoeg – in het verleden voor zijn humane slachtmethoden met een ‘gouden standaard’ gecertificeerd door de Britse Soil Association. Deze organisatie propageert biologische landbouw.

Camera's

De beelden die op internet zijn gezet, zijn gemaakt door de dierenrechtenorganisatie Animal Aid. Zij plaatsen camera’s in de slachterij en schoten in twee weken tijd, veertig uur film.Op de beelden is onder meer te zien hoe schapen en varkens, soms wel tientallen malen, worden geslagen en geschopt en dieren zonder verdoving de keel wordt doorgesneden.

Verdoven

In Groot-Brittannië moeten dieren eerst worden verdoofd en binnen vijftien seconden daarna worden gedood. Wanneer deze periode overschrijdt, bestaat de kans dat het dier weer bij bewustzijn komt.

Op de beelden is echter te zien hoe een schaap na de verdoving nog bijna een minuut ondersteboven, aan één been hangt voor zij wordt gedood. Als het begint te spartelen wordt de keel doorgesneden.

Geschorst

De Meat Hygiene Service, die Britse slachthuizen controleert, heeft drie slachters onmiddellijk geschorst. Verder worden bewijzen verzameld om een strafrechtelijk onderzoek te starten.

Een woordvoerder van het bedrijf zegt in de Daily Mail dat het bedrijf niet wist dat sommigen van het personeel dieren op deze wijze behandelden. ‘We waren geschokt toen we de beelden zagen.’ Ook zegt hij het vreemd te vinden dat de dierenarts van de MHS, die dagelijks aanwezig is in het slachthuis, dit niet heeft gezien of gemeld.

België

In België ontstond eind november veel ophef toen dierenrechtenorganisatie Gaia undercoverbeelden naar buiten bracht over wantoestanden in halal-slachterijen. In België dreigt mede daardoor een verbod op ritueel slachten.

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Lees ook
Future Food Group lanceert vernieuwde biologische vleesvervangers

Future Food Group lanceert vernieuwde biologische vleesvervangers

Future Food Group start met het merk The Veggie Lovers voor hun biologische vleesvervangende producten. Tijdens Biofach van 26 tot 29 juli worden de vernieuwde producten van Future Food Group onder het merk geïntroduceerd.

Hanenvlees in assortiment Odin

Hanenvlees in assortiment Odin

De biologische foodcoop Odin neemt hanenvlees op in het online assortiment. In juli start de campagne ‘Denk ook aan mij bij het kopen van een ei’. Odin wil zo bijdragen aan bewustwording rond het thema ‘hanen’, bijdragen aan een transparantere pluimveeketen en een markt voor hanenvlees creëren.

5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

Nederlandse slachterijen hebben in de eerste 23 weken van 2022 minder varkensvlees verwerkt, meldt Varkens.nl. 5 procent minder varkens werden geslacht in vergelijking met dezelfde periode in 2021.