Dierenkwelling in biologisch slachthuis (video)

In Groot-Brittannië zijn beelden opgedoken van dieren die gruwelijk worden behandeld in - notabene- een biologische slachterij.

De slachterij, Tom Lang Ltd., is – ironisch genoeg – in het verleden voor zijn humane slachtmethoden met een ‘gouden standaard’ gecertificeerd door de Britse Soil Association. Deze organisatie propageert biologische landbouw.

Camera's

De beelden die op internet zijn gezet, zijn gemaakt door de dierenrechtenorganisatie Animal Aid. Zij plaatsen camera’s in de slachterij en schoten in twee weken tijd, veertig uur film.Op de beelden is onder meer te zien hoe schapen en varkens, soms wel tientallen malen, worden geslagen en geschopt en dieren zonder verdoving de keel wordt doorgesneden.

Verdoven

In Groot-Brittannië moeten dieren eerst worden verdoofd en binnen vijftien seconden daarna worden gedood. Wanneer deze periode overschrijdt, bestaat de kans dat het dier weer bij bewustzijn komt.

Op de beelden is echter te zien hoe een schaap na de verdoving nog bijna een minuut ondersteboven, aan één been hangt voor zij wordt gedood. Als het begint te spartelen wordt de keel doorgesneden.

Geschorst

De Meat Hygiene Service, die Britse slachthuizen controleert, heeft drie slachters onmiddellijk geschorst. Verder worden bewijzen verzameld om een strafrechtelijk onderzoek te starten.

Een woordvoerder van het bedrijf zegt in de Daily Mail dat het bedrijf niet wist dat sommigen van het personeel dieren op deze wijze behandelden. ‘We waren geschokt toen we de beelden zagen.’ Ook zegt hij het vreemd te vinden dat de dierenarts van de MHS, die dagelijks aanwezig is in het slachthuis, dit niet heeft gezien of gemeld.

België

In België ontstond eind november veel ophef toen dierenrechtenorganisatie Gaia undercoverbeelden naar buiten bracht over wantoestanden in halal-slachterijen. In België dreigt mede daardoor een verbod op ritueel slachten.

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Het bijzondere vlees van varkenshouder Jaap Frerichs

Het bijzondere vlees van varkenshouder Jaap Frerichs

Noem hem geen biologische varkenshouder. “Want dat ben ik niet”, zegt boer Jaap Frerichs resoluut. Frerichs houdt varkens op zijn eigen wijze. Dat houdt in: op een zo goed en gezond mogelijke manier met je dieren omgaan. Want alleen zo krijg je het beste stuk vlees, is zijn heilige overtuiging.

Biologische varkensvleesketen Der Grüne Weg gestart in Duitsland

Biologische varkensvleesketen Der Grüne Weg gestart in Duitsland

De Groene Weg, leverancier van biologisch vlees, betreedt de Duitse markt met Der Grüne Weg. De dochteronderneming startte onlangs met de verwerking van biologische varkens uit Thüringen en heeft nu officieel zijn eerste biologische varkensvleesketen in Duitsland gelanceerd.

Consumenten kopen meer biologische producten

Consumenten kopen meer biologische producten

Afgelopen jaar kozen consumenten vaker voor biologisch. Volgens een analyse van GfK gaven consumenten in 2022 36 procent meer uit aan biologische producten. GfK presenteerde het onderzoek afgelopen week tijdens de Biobeurs.