De vleesbranche in de media – week 8

25 februari 2022
Foto: Redactie Vleesmagazine

Oorlog in Oekraïne, slager Ab de Visser stopt en Duitse varkenshouderij wil herkomstlabel. Welke berichten zagen we de afgelopen week voorbij komen in de media?

Oorlog Oekraïne
Deze week brak er oorlog uit in Oekraïne. Naast alle ellende voor de mensen daar, zijn er zorgen over de economische effecten. Genoemd worden onder andere de economische sancties, hogere productiekosten, en verder stijgende prijzen voor grondstoffen als graan, gas en benzine. Verschillende media, zoals RTL Nieuws en NOS, besteden hier aandacht aan. Ook de economen van ABN AMRO geven eerste inschatting van de effecten van de oorlog op onze economie. 

Vleesvervangers
De markt voor vleesvervangers lijkt niet verder te groeien, meldt Nu.nl. De verkoop van vleesvervangers groeide vorig jaar niet verder door. “Het is een kleine productgroep”, zegt Nadia Menkveld, econoom bij ABN AMRO.

Label varkensvlees
De Duitse varkenshouderij wil een verplicht herkomst- en houderijlabel voor varkensvlees. Ze hebben hiervoor een oproep aan de federale minister van landbouw. De sector wil zo de verkoop van varkenvlees van eigen bodem stimuleren. Dat schrijft Boerderij.

Slager stopt ermee
Slager Ab de Visser stopt met zijn slagerij in Dauwendaele. “Het is genoeg geweest”, zegt De Visser. “Ik heb de winkel verkocht en daarmee is het klaar.” In PZC blikt hij en vertelt hij hij het slagersvak en zijn klanten heeft zien veranderen.

Britse varkensmarkt
Verenigd Koninkrijk blijft een belangrijke markt voor varkensvlees. “De impact van de Brexit op de handel is niet blijven”, schrijft Pigbusiness. “Voor Nederlandse exporteurs blijft de Britse varkensmarkt kansen bieden”.

Water in vlees en vis supermarkt
Pointer besteedt aandacht aan het nieuwe boek van voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer. Volgens 'Leugens op mijn bord. Vlees en vis uit de supermarkt verpakking' plegen supermarkten een ‘delict van jewelste met de verkoop van vlees én vis in een plas water’.

Uitbreiding slagerij
Keurslager Van Hest in Goirle breidde onlangs uit. “Met een verdubbeling van het vloeroppervlak (van 450 naar 900 vierkante meter) en 55 man in dienst, behoort de slager nu tot één van de grotere van het land”, vertelt eigenaar Paul Brands aan het Brabants Dagblad.

Worstvel
Slager Karl Heirbaut van Slagerij Heirbaut in Aalst vertelt in HLN over de verschillende vellen van worst. Centraal staat de vraag kun je deze nu wel of niet opeten.

 

Altijd op de hoogte blijven?