‘De overstap naar vegan is een succes’

Helin’s Vegan Doner_Vleesmagazine 1-2022

Vegetariërs, flexitariërs en veganisten vormen een groeiende groep klanten. De een wil de smaak en bite van vlees proeven en ervaren, de ander wil vooral een smakelijk alternatief voor de nodige eiwitten. Snel klaar is ook een wens. Het kan. Er is voor elk wat wils; steeds lekkerder en gevarieerder. Vandaag het derde deel van deze rondvraag met Mehmet Erol van Helin’s Vegan Döner.

‘Een broodje döner met een twist’, belooft Helin’s Vegan Döner. Eigenaar Mehmet Erol opende in februari 2020 Helin’s Vegan Döner in Amsterdam. De timing was ongelukkig aan het begin van de coronapandemie, maar hij is erg positief over zijn stap. Erol serveert nu veganistische döner, Turkse pizza’s en maaltijden op basis van volledig plantaardige döner van Evolution Meats. “Het is een succes.”

Evolutions Meats maakt de wereldwijd bekende grillproducten, maar dan geheel plantaardig. “De basis is honderd procent vegan, met een hoog percentage eiwit, een laag vetgehalte en rijk aan vezels”, vertelt Commercial Director Mark Laponder. “We produceren het plantaardige ‘vlees’ op basis van glutenvrije, niet-genetisch gemanipuleerde soja, in Europa geteeld. Onze klanten kunnen daarnaast hun broodje personaliseren, onder meer met speciale sauzen.”

Eerder verkocht Erol ‘gewone’ döner, pizza’s en maaltijden. “Ik zag dat veel vegetariërs en veganisten niet vonden wat ze zochten als ze zin hadden in een snelle hap tussendoor. Zelf was ik ook toe aan iets nieuws. Ik ging kijken in Berlijn, waar ze verder zijn op dit gebied. Een Turkse vriend daar werkte al met producten van Evolution Meats. Nu ben ik een van hun grootste klanten in Nederland.” Erol en zijn drie medewerkers serveren onder meer vegan döner, kikkererwten-dürüm, vegetarische kapsalon en kipdöner met groenten. De producten worden bereid met authentieke kruiden en specerijen. Helin’s Vegan Döner grillt de vegan döner aan een spies van Evolution Meats. “En voor wie toch echt vlees wil eten, heb ik nog het originele broodje kipdöner met verse groenten.”

Zijn zaak is de enige Turkse eetgelegenheid die zich vrijwel volledig richt op plantaardige vleesvervangers, vermoedt Erol. “Maar de markt voor deze producten groeit. Ook Turkse en Marokkaanse mensen komen steeds vaker. Dat verbaast me wel; zij zijn fervente vleeseters. Positief vind ik ook dat mijn publiek nu jonger en moderner is en zich respectvoller gedraagt. Mensen bedanken me zelfs dat dit er voor hen is en ze komen terug. Als de toeristen straks weer naar Amsterdam komen, verwacht ik dat deze zaak pas echt de wind in de zeilen krijgt.” 

Dit is het derde deel van deze rondvraag Écht smakelijke vleesvervangers. Volgende week volgt deel 4. Lees hier deel 1 en deel 2 terug. Lees de hele rondvraag in Vleesmagazine 1-2022. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af.

Abonneer nu

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Duurzame innovaties bij de slager

Duurzame innovaties bij de slager

Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook bij de slager. Reden voor Koninklijke Nederlandse Slagers om stil te staan bij de duurzame innovaties in de branche. Zoals producten gemaakt van reststromen uit de worstmakerij, hybride producten, en de onlangs ontwikkelde plantaardige grondstoffengel.

Eenvoudig hybride producten maken - Plantaardige grondstoffengel van SVO, KNS en WUR

Eenvoudig hybride producten maken - Plantaardige grondstoffengel van SVO, KNS en WUR

In het project Plant4Texture hebben KNS, SVO vakopleiding food en WUR samen een plantaardige grondstoffengel ontwikkeld voor de productie van hybride slagersproducten. SVO-vakopleiding food geeft de ontwikkeling van hybride en plantaardige producten een vaste plek in haar opleidingen.

New-Meat, 100% plantaardig met de smaak en textuur van vlees

New-Meat, 100% plantaardig met de smaak en textuur van vlees

“We denken dat we uiteindelijk de koe kunnen verslaan”, zegt Edwin Bark, senior vicepresident bij Redefine Meat. Het bedrijf maakt 100% plantaardige producten met de smaak en textuur van vlees. Ze zijn de overall winnaar van de Horecava Innovation Award die op 9 januari uitgereikt zijn op Horecava.