De aardappeleters – Hoe twintig gerechten de wereld veroverden

De aardappeleters

In het boek ‘De aardappeleters’ geven Joost Engelberts, Joris Vermeer en Bas Zwartepoorte meer informatie over de wereldberoemde gerechten die Nederlanders veel eten. Bijvoorbeeld sushi, schnitzel en steak. Ze zijn inmiddels zo gewoon dat we er niets meer over weten zoals waar komen ze vandaan en waarom zijn ze zo beroemd?

Om deze vragen te beantwoorden diepten de auteurs – de aardappeleters – uit de krochten van eeuwenoude bibliotheken en uit de monden van chefs, baronnessen, boeren, revolutionairen en uitvinders de oerrecepten op. Dit resulteerde in een boek vol verrassende avonturen met babi, bolo en bbq en epische verhalen over nazi’s en spaghetti, maffia en kaasfondue, zeezieke koeien en vleesthee.

Het boek is zowel een reisboek als een kookboek en omvat twintig van de beroemste recepten. "Nadat je uit het boek hebt gekookt, kruip je ermee onder de wol om te verdwalen op de onherbergzaamste plekken ter wereld."

De Aardappeleters is tevens een programma over eten bij de NTR. Joris Vermeer gaat hierin op zoek naar de achtergronden van ons dagelijkse eten, met name geadopteerde gerechten die inmiddels zo gewoon zijn geworden dat we er bij niets meer over weten. 

 

Dossiers
Lees ook
Aangenaam - Jimmy de Leeuw

Aangenaam - Jimmy de Leeuw

Tijdens de coronalockdowns schreef chefkok Jimmy de Leeuw samen met zijn vrouw en schoonzus Aangenaam, een basiskookboek met een beetje extra. Naast recepten biedt het boek informatie over materiaal en keukentechnieken en biedt een kijkje in de professionele keuken.

Het juiste doen als niemand kijkt - Frank Peters

Het juiste doen als niemand kijkt - Frank Peters

In dit boek geeft reputatie-expert Frank Peters zijn visie op reputatiemanagement en integer leiderschap. Bekende Nederlandse filosofen, wetenschappers en denkers vullen hem aan op het gebied van ethiek.

De Hongerwinter - Ingrid de Zwarte

De Hongerwinter - Ingrid de Zwarte

De Hongerwinter van 1944-1945 is een beruchte periode in de Nederlandse geschiedenis. In haar boek De hongerwinter ziet historicus Ingrid de Zwarte was het niet als periode van passief lijden, maar juist van ongekende veerkracht.