Danish Crown lijft Zweedse KLS in

13 augustus 2012 Tom van der Meer

RANDERS - Danish Crown neemt in Zweden het coöperatieve slachterijbedrijf KLS over. De partners hebben daarover in principe overeenstemming bereikt.

RANDERS - Danish Crown neemt in Zweden het coöperatieve slachterijbedrijf KLS over. De partners hebben daarover in principe overeenstemming bereikt.


Het Deense vleesconcern krijgt door de overname een slachterij in Kalmar in handen en een vleeswarenfabriek in Gothenburg. KLS is momenteel eigendom van 2800 leden-leveranciers en draait een omzet van 100 miljoen euro met 240 medewerkers.


3 fabrieken geschrapt

Directietopman Kjeld Johannesen van Danish Crown stelt vast dat de bundeling een 'verstandige synergie' oplevert voor beide partijen. KLS, dat vorig jaar 3 van zijn toen nog 4 vleeswarenfabrieken heeft geschrapt, kan volgens hem met name profiteren van de internationale competentie van het Deense concern.


De Zweedse coöperatie verwerkte vorig jaar 207.000 varkens, 40.000 runderen en kalveren en ruim 10.000 schapen. De volumes vertoonden de afgelopen jaren een licht dalende tendens.


'Moeilijk gehad'

'De Zweedse vleescoöperatie heeft het de laatste jaren behoorlijk moeilijk gehad bij de handhaving van haar positie op de markt', zegt Johannesen. 'Maar er bestaat geen twijfel dat Danish Crown de know how in huis heeft om van aankoop een goede zaak te maken.'


KLS leed vorig jaar een verlies van 4 miljoen euro. Lichtpunt voor het bedrijf was een leverantieovereenkomst met de leidende grootgrutter Ica, dochter van Ahold.


Strategie Zweden

Johannesen onderstreept dat de acquisitie een nieuwe stap is in de strategie ten aanzien van de Zweedse markt. In augustus resulteerde dat al in de overname van slachterij- en vleeswarenbedrijf Ugglarps Slakteri. De inlijving van KLS door Danish Crown moet nog wel goedgekeurd worden door de leden-leveranciers.


Lees ook:

Vion in wereldtop slachters (28 augustus 2007)


DC stapt in verwerking Zweeds varken (20 augustus 2007) 


Danish Crown bouwt voor Axfood (17 augustus 2007)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over Danish Crown

Alle berichten over overnames

Altijd op de hoogte blijven?