Cyberaanval legt vleesverwerker JBS plat

JBS_University of Missouri_Flickr

Foto: University of Missouri via Flickr

Een cyberaanval op het Braziliaanse bedrijf JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld, heeft het werk in verschillende landen platgelegd. Met name fabrieken in de Verenigde Staten, Australië en Canada werden getroffen.

In een verklaring laat JBS weten dat de aanval met ransomware zondag 30 mei begon en was gericht op de Amerikaanse computersystemen. Op maandag kwamen fabrieken in Australië stil te liggen en op dinsdag volgde alle fabrieken in de Verenigde Staten. Ook Canada werd getroffen. JBS verwachtte dinsdagavond dat de fabrieken woensdag weer grotendeels open kunnen.

De aanvak is uitgevoerd door een 'criminele organisatie die gevestigd is in Rusland'. CNBC meldt dat het om het hackerscollectief REvil gaat. De Amerikaanse regering heeft Rusland hier op aangesproken.

Een lange sluiting zou invloed kunnen hebben op de vleesprijs, stelden analisten in de Amerikaanse media. Dit heeft te maken met de grootte van JBS. Een verstoring van de verwerkingscapaciteit heeft impact op de hele vleesketen. Dieren kunnen niet geslacht worden en blijven langer bij de boer. Consumenten kunnen te maken krijgen met lege schappen en hogere prijzen. Het aanbod van slachtvee neemt toe, wat weer betekent dat de vleesverwerkers de dieren goedkoper kunnen inkopen als ze weer open kunnen. Slecht nieuws voor de boeren, want die hebben een hogere kostprijs aangezien ze de dieren langer hebben moeten verzorgen. 

Maar omdat JBS woensdag de productie weer voor het grootste deel kan hervatten, lijkt de schade mee te vallen. "Een verstoring van één dag is misschien 'miniem' in het grote geheel der dingen," zei Lee Reichmuth, veehouder en bestuurslid van de U.S. Cattlemen's Association. "Maar sluitingen van meer dan vijf dagen of zo kunnen een gigantische impact hebben voor producenten."

Lees ook
Ondernemers kunnen tot 30 juni SLIM-subsidie aanvragen

Ondernemers kunnen tot 30 juni SLIM-subsidie aanvragen

Werkgevers hebben tot 30 juni de tijd om de SLIM-subsidie aan te vragen. Deze regeling is bestemd voor samenwerkingsverbanden van minimaal twee mkb-ondernemingen. Met deze subsidie kunnen ondernemers de kennis, vaardigheden en beroepshouding van hun werknemers verder ontwikkelen.

Vleesverwerker JBS betaalde 11 miljoen dollar aan hackers

Vleesverwerker JBS betaalde 11 miljoen dollar aan hackers

JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld, betaalde 11 miljoen dollar aan hackers, nadat deze de systemen van het bedrijf platlegde. Dat maakt het Braziliaanse concern bekend.

Update VanDrie Group over coronabesmettingen ESA

Update VanDrie Group over coronabesmettingen ESA

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat VanDrie Group vanaf 22 april tijdelijk de slachtwerkzaamheden van kalfsvleesverwerker ESA in Apeldoorn had stilgelegd vanwege coronabesmettingen. Op de website geeft VanDrie Group een update.