COV wil voorrang bij testen op corona

Vion-hoofdkantoor-Boxtel

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) noemt de tijdelijke sluiting van Vion Groenlo, als gevolg op de positieve testen van 45 medewerkers, zeer spijtig. ‘Als verantwoordelijke werkgever dringen wij aan op prioriteit bij het testen van de werknemers, zodat er direct maatregelen kunnen worden genomen en daarmee verdere besmetting kan worden voorkomen.’

De vleessector heeft kort na de afkondiging van de coronamaatregelen een protocol opgesteld voor beleid en handhaving ervan. In dit protocol zijn onder andere afspraken opgenomen over het borgen van de 1,5 meter afstand, eventuele alternatieve oplossingen indien dit binnen het bedrijf technisch niet haalbaar is en over het toezicht op de naleving ervan. De Nederlandse overheid heeft onlangs een review gehouden op dit protocol en slechts twee aanpassingen voorgesteld; deze zullen worden doorgevoerd.

Over de werking en naleving van het protocol wordt regelmatig overleg gevoerd met NVWA en de vakbonden. De COV heeft toegezegd dat er bij eventuele signalen dat er iets niet in orde zou zijn, direct contact zal worden opgenomen met het betrokken bedrijf. ‘In de paar gevallen dat dit nodig was, hebben die bedrijven ook direct actie ondernomen. Bedrijven realiseren zich immers heel goed dat werknemers zorgen kunnen hebben over corona en die worden ook serieus genomen.’

Onlangs heeft de COV de overheid opgeroepen om als extra maatregel medewerkers met verschijnselen van het virus direct en, gezien het maatschappelijke belang van de sector, zo mogelijk met voorrang te testen. Het huidige ziekteverzuim in de vleessector ligt op of in sommige gevallen zelfs onder het niveau van dezelfde periode in 2019.

Arbeidsmigranten belangrijk voor vleessector

De maatschappelijke aandacht voor woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten is begrijpelijk in het licht van de huidige coronacrisis, benadrukt de COV. ‘De ruim 800.000 arbeidsmigranten in Nederland vervullen een belangrijke rol in het in standhouden van onze economie. In de Nederlandse vleessector werken circa 6.000 arbeidsmigranten. Mede door hun inzet hebben de bedrijven in de afgelopen periode een cruciale bijdrage geleverd aan het borgen van de levering van vlees en vleeswaren. Precies om die reden vinden bedrijven het ook erg belangrijk om hen – net als de eigen werknemers – een gezonde en veilige werkomgeving te bieden.’

Een deel van de arbeidsmigranten maakt om begrijpelijke redenen gebruik van gezamenlijke huisvesting en transport, aldus de COV. ‘Zij werken immers in Nederland om inkomen te verdienen dat in het thuisland kan worden besteed en willen de huisvestingskosten laag houden. In de cao voor de vleessector zijn afspraken vastgelegd over minimumeisen voor huisvesting en arbeidsvoorwaarden van arbeidsmigranten in de vleessector.  De naleving van de eisen wordt onafhankelijk gecontroleerd door de Stichting Normering Arbeid en de Stichting Normering Flexwonen. Daarnaast heeft ook de uitzendbranche (ABU en NBBU) een eigen Protocol samen veilig werken in de uitzendbranche opgesteld.’

Alle medewerkers in quarantaine

Vandaag melden diverse media, waaronder de NOS en De Telegraaf, dat de zeshonderd medewerkers van Vion in Groenlo twee weken lang thuis in quarantaine moeten. Hiermee moet worden voorkomen dat het virus zich verder verspreid.

 
Lees ook
Lees nu de digitale EVMI Hygiënespecial

Lees nu de digitale EVMI Hygiënespecial

Het blijft een lastig onderwerp, hygiëne. In tijden van corona zijn we daar nog eens extra op gewezen, maar ook zonder corona zijn er genoeg voorbeelden te vinden van hoe ‘makkelijk’ het mis kan gaan. Best een onderwerp om scherp op te zijn én te blijven.

COV en vakbonden bereiken akkoord over nieuwe cao voor Nederlandse vleessector

COV en vakbonden bereiken akkoord over nieuwe cao voor Nederlandse vleessector

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de vakbonden hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe tweejarige cao voor de circa 10.000 werknemers in de Nederlandse vleessector. De leden moeten nog stemmen over de cao.

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Veel retail, ambachtelijke en horecabedrijven informeren klanten niet goed over de allergenen in voedsel. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op basis van de inspecties van ruim 5.000 bedrijven in 2021.