COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

Kouwenhoven Vlees_Ron Blaauw_foto Christiaan van Beemen 7

Foto: Christiaan van Beemen

Zomer 2021 startte de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en haar leden na gesprekken met de toenmalige Ministers van LNV en SZW, vakbonden en de dierenbescherming met het initiatief ‘Naar duurzame arbeid in de vleessector’. Op de website geeft COV een update.

In het initiatief stellen COV en haar leden te streven naar “zo veel mogelijk medewerkers die met levende dieren werken in eigen dienst te nemen. " Dit geldt voor nieuwe medewerkers in een kritische productiefunctie en voor medewerkers die langer dan twee jaar bij het bedrijf in een productiefunctie werkzaam zij.  Voorwaarde hierbij is wel dat zij duurzaam in Nederland verblijven en in de directe omgeving eigen huisvesting hebben.”

Peiling

Elk half jaar volgt COV de voortgang van dit initiatief door middel van een peiling onder de leden. Ten opzichte van juli 2021 zijn er 219 uitzendkrachten in dienst genomen. Het lukt de sector momenteel niet om dit initiatief te versnellen vanwege problemen als de krappe arbeidsmarkt, onzekerheid op de markt door bijvoorbeeld de stikstofmaatregelen, de relatie met de uitzendbureaus en het gebrek aan woonruimte.

Daarnaast heeft COV nieuwe afspraken gemaakt in de cao die de positie van flexwerkers en internationale medewerkers in de vleessector verbeteren. Ook zijn er nieuwe maatregelen voor een betere borging van dierenwelzijn, zoals een onafhankelijke dierenwelzijn specialist (DWS) en bijscholing medewerkers.

Verduurzamen arbeid

Voor het verder verduurzamen van arbeid in de vleessector is er volgens COV ook een belangrijke rol weggelegd voor de vakbonden en de overheid. “De beweging die we in gang hebben gezet, lukt alleen als we als Nederland aantrekkelijk blijven voor huidige en nieuwe medewerkers. Dit vraagt om een integrale aanpak waarin we ons niet alleen richten op internationale medewerkers, maar ook op de Nederlandse arbeidsmarkt nieuwe doelgroepen willen bereiken.”

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar de website van COV.

Bron: COV

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Vion presenteert AI cameratoezicht op Grüne Woche

Vion presenteert AI cameratoezicht op Grüne Woche

Op Internationale Grüne Woche in Berlijn presenteert Vion een monitoringstool met slimme cameratechniek om de interactie tussen mens en dier op slachterijen te observeren. De tool is voorzien van Artificial Intelligence (AI). De camera's nemen onafgebroken alle beelden op en de software analyseert deze.

Ketenkennisdialoog ‘De smaken van duurzamer varkensvlees’

Ketenkennisdialoog ‘De smaken van duurzamer varkensvlees’

Het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP) organiseert op 1 februari de ketenkennisdialoog ‘De smaken van duurzamer varkensvlees’.

Vleessector reageert op verbod vleesreclame bij bushaltes in Noord-Holland

Vleessector reageert op verbod vleesreclame bij bushaltes in Noord-Holland

Geen reclame voor vlees, vis en fossiele brandstoffen meer bij bushokjes in Noord-Holland. Dat is besloten door de Provinciale Staten van Noord-Holland. Organisaties uit de vleessector zijn het niet eens met dit verbod. Nederland Vleesland en LTO Noord vinden dit geen zaak voor regionale politici en wijzen op de gezonde eigenschappen van vlees en de...