COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

Kouwenhoven Vlees_Ron Blaauw_foto Christiaan van Beemen 7

Foto: Christiaan van Beemen

Zomer 2021 startte de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en haar leden na gesprekken met de toenmalige Ministers van LNV en SZW, vakbonden en de dierenbescherming met het initiatief ‘Naar duurzame arbeid in de vleessector’. Op de website geeft COV een update.

In het initiatief stellen COV en haar leden te streven naar “zo veel mogelijk medewerkers die met levende dieren werken in eigen dienst te nemen. " Dit geldt voor nieuwe medewerkers in een kritische productiefunctie en voor medewerkers die langer dan twee jaar bij het bedrijf in een productiefunctie werkzaam zij.  Voorwaarde hierbij is wel dat zij duurzaam in Nederland verblijven en in de directe omgeving eigen huisvesting hebben.”

Peiling

Elk half jaar volgt COV de voortgang van dit initiatief door middel van een peiling onder de leden. Ten opzichte van juli 2021 zijn er 219 uitzendkrachten in dienst genomen. Het lukt de sector momenteel niet om dit initiatief te versnellen vanwege problemen als de krappe arbeidsmarkt, onzekerheid op de markt door bijvoorbeeld de stikstofmaatregelen, de relatie met de uitzendbureaus en het gebrek aan woonruimte.

Daarnaast heeft COV nieuwe afspraken gemaakt in de cao die de positie van flexwerkers en internationale medewerkers in de vleessector verbeteren. Ook zijn er nieuwe maatregelen voor een betere borging van dierenwelzijn, zoals een onafhankelijke dierenwelzijn specialist (DWS) en bijscholing medewerkers.

Verduurzamen arbeid

Voor het verder verduurzamen van arbeid in de vleessector is er volgens COV ook een belangrijke rol weggelegd voor de vakbonden en de overheid. “De beweging die we in gang hebben gezet, lukt alleen als we als Nederland aantrekkelijk blijven voor huidige en nieuwe medewerkers. Dit vraagt om een integrale aanpak waarin we ons niet alleen richten op internationale medewerkers, maar ook op de Nederlandse arbeidsmarkt nieuwe doelgroepen willen bereiken.”

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar de website van COV.

Bron: COV

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

De supermarktomzet aan duurzame voeding wordt steeds groter. In 2021 had 22 procent van de omzet aan voeding een duurzaamheidskeurmerk. In 2013 was dit nog maar 8 procent. Vooral producten als varkensvlees, verse vis, thee en eieren hebben vaak een duurzaamheidskeurmerk. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2021 van Wageningen University & Research...

Epos start pilot mensgericht werven

Epos start pilot mensgericht werven

Epos start in samenwerking met Mensgericht Ondernemen, WerkgeversServicepunt regio Amersfoort en het Leerwerkloket regio Amersfoort de pilot mensgericht werven. Binnen deze pilot gaan de organisaties gaan op een nieuwe manier medewerkers en banen matchen.

Productontwikkeling in de vleesbranche

Productontwikkeling in de vleesbranche

Of het in de vleessector nou gaat om het ontwikkelen van machinerie, vleesproducten of ingredi├źnten: aandacht voor duurzaamheid, gezondheid en milieu is evident. Maar ook gemak is een belangrijke voorwaarde anno 2022, zowel in de techniek voor vleesverwerking als bij het koken door de consument.