COV bezorgd over wrak vee

13 augustus 2012 Caroline Plas van der

Vanaf 2 januari 2007 eist de nieuwe Europese transportverordening dat alle dieren, die worden getransporteerd, fit moeten zijn. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) staat - net als de Raad van Dieraangelegenheden - volledig achter deze nieuwe regelgeving waarmee het onnodig lijden van dieren wordt tegengegaan.

Vanaf 2 januari 2007 eist de nieuwe Europese transportverordening dat alle dieren, die worden getransporteerd, fit moeten zijn. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) staat - net als de Raad van Dieraangelegenheden - volledig achter deze nieuwe regelgeving waarmee het onnodig lijden van dieren wordt tegengegaan. De COV roept alle veehouders en slachterijen op hier in het belang van het dier zorgvuldig mee om gaan.


Voorkomen van onnodig lijden


Een van de gevolgen van de nieuwe regelgeving is dat wrakke dieren, oftewel gewonde of verzwakte dieren, niet meer mogen worden getransporteerd. Het is aan de veehouder om snel te besluiten wat met een dier wordt gedaan, dat niet meer fit is. Zij zijn immers zelf verantwoordelijk voor het wel en wee van het vee en de bestemming daarvan. De COV is van mening dat niet te lang moet worden gedokterd met de dieren als deze ziek of gewond raken. In geval van twijfel of een dier vervoerd mag worden, dient de veehouder een dierenarts vroegtijdig om advies te vragen.


De COV onderschrijft het standpunt van de Raad van Dieraangelegenheden dat slachterijen alleen dieren mogen accepteren die fit genoeg zijn voor vervoer. Dieren waarvan op de slachterij wordt vastgesteld dat deze niet vervoerd hadden mogen worden, moeten worden geweigerd.


Uniforme toepassing

De COV pleit ervoor dat de nieuwe regelgeving zowel in Nederland als in de omringende landen uniform wordt toegepast. Dierenwelzijn en een verantwoorde behandeling van dieren zijn immers niet gebonden aan grenzen. Alleen een strikte en uniforme toepassing van deze regelgeving in de gehele EU voorkomt het ongewenst transporteren van wrak vee en daarmee ook het onnodig laten lijden van dieren.

Voor meer informatie: Jos Klessens, Algemeen Secretaris COV 06-513 65 029

Altijd op de hoogte blijven?