Corona-controle SZW: slachterijen op de goede weg, maar het kan beter

Maatregelen-Vion-Boxtel

Slachterijen hebben veel maatregelen genomen om besmetting met corona tegen te gaan. Tegelijkertijd zijn er nog verbeteringen nodig; zo moet een aantal slachterijen beter toezien op naleving van de RIVM-richtlijnen tijdens het werk.

Dat wordt duidelijk uit controles door de Inspectie SZW van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bij vijf slachterijen en twee visbedrijven. Bij de visbedrijven zijn tijdens de inspectie geen overtredingen geconstateerd.

Bij de inspecties is vooral gekeken naar welke corona-maatregelen werkgevers hebben genomen zodat werknemers eerlijk, veilig en gezond kunnen werken.

Aanleiding voor de controles

Aanleiding voor de controles zijn gesignaleerde risico’s omtrent covid-19, diverse meldingen en informatie van de NVWA. Behalve controle op de maatregelen voor een veilig en gezond werkklimaat, is onderzocht of en hoe de werkgevers het risico op een coronabesmetting tijdens het werk zo goed mogelijk voorkomen.

Duidelijk is dat de geïnspecteerde slachterijen al veel maatregelen hebben genomen om besmetting tegen te gaan. Tegelijkertijd zijn er verbeteringen nodig. Een aantal van de geïnspecteerde slachterijen moet beter toezien op naleving van de RIVM-richtlijnen tijdens het werk.

Werkgever heeft zorgplicht

Op grond van de Arbowet heeft de werkgever een zorgplicht die inhoudt dat de werkgever de werknemer in staat stelt zijn werk veilig en gezond te doen. Dit betekent dat de werkgever inventariseert welke risico’s er zijn en hoe hij deze gaat aanpakken.

attachment-001_food-image-VLS3732I01 De werknemers moeten weten welke maatregelen er gelden en zich houden aan de regels. In verband met corona zijn er extra risico’s die de werkgever moet inventariseren en aanpakken. Bij vijf geïnspecteerde slachterijen was dit nog niet op orde. De Inspectie SZW ziet erop toe dat de werkgevers hun risico-inventarisatie en -evaluatie en plan van aanpak op deze punten aanvullen.

Ook controle op huisvesting, vervoer en salariëring

De werknemers van de slachterijen zijn veelal arbeidsmigranten die via een uitzendbureau worden betaald en gehuisvest. Tijdens de controle hebben inspecteurs ook bekeken of zij voldoende betaald krijgen, wat hun werktijden zijn, hoe zij verzekerd zijn en of zij veilig naar hun werk worden vervoerd. Momenteel doet de Inspectie SZW nader onderzoek naar naleving van de Wet Minimumloon.

De Inspectie SZW blijft de komende tijd bedrijven in onder meer de vlees- en agrarische sector controleren in verband met risico’s rondom eerlijk, veilig en gezond werken en werkt daarbij samen met de andere toezichthouders.

 
Lees ook
Versoepeling coronamaatregelen – horeca blijft gesloten

Versoepeling coronamaatregelen – horeca blijft gesloten

Afgelopen vrijdag 14 januari vond er weer een persconferentie plaats over de stand van zaken rondom het coronavirus. Het kabinet versoepelde een aantal coronamaatregelen. Onder andere het onderwijs en de niet-essentiële winkels mogen weer open. De horeca en de culturele sector blijven voorlopig gesloten.

Nederland gaat opnieuw in lockdown - levensmiddelenwinkels blijven open

Nederland gaat opnieuw in lockdown - levensmiddelenwinkels blijven open

Zaterdagavond scherpte de regering opnieuw de coronamaatregelen aan. Sinds zondag 19 december is Nederland evenals vorig jaar in lockdown. De lockdown duurt in elk geval tot 14 januari. Essentiële winkels, waaronder de bakker, slager, visspecialist en slijter, blijven open.

Vooruit kijken

Vooruit kijken

Vooruitkijken, dat doen we traditioneel aan het einde van een jaar. Wat zal het nieuwe jaar ons brengen, welke trends zetten door of komen eraan? Maar dit jaar heb ik er moeite mee.