Column Gevild: Tikgeiten

attachment-001_food-image-VLS5892I01

In Canada overleden vorige maand vijftien mensen nadat zij vleeswaren hadden gegeten dat was geproduceerd bij vleesverwerker Maple Leaf. Het vlees was besmet met listeria. Triest en treurig.

Omdat wij een vakblad zijn voor de vleesindustrie en wij dus bovenop het vleesnieuws zitten, was het bericht over de listeriakwestie al dagen voordat het nieuws doorsijpelde in onze nationale dagbladen, op onze website te lezen.

Google

Hoe komen wij toch zo snel aan dat nieuws? Mede dankzij de beste uitvinding van de laatste decennia: Google.

Elke dag struinen wij, geholpen door Google, nationale en internationale websites af voor actueel nieuws over vlees en de vleesindustrie. Het nieuws vullen wij aan met onze eigen kennis over vleesproductie of de vleesindustrie. En begrijpen we iets niet, dan vragen we door of zoeken we het op.

Schandalen

Doorgaans zijn andere media niet in vlees geïnteresseerd (wat ons overigens tot een uniek medium maakt voor iedereen die wél wat met vlees te maken heeft of er in is geïnteresseerd).

'Gewone' kranten zijn alleen geïnteresseerd in vlees als het calamiteiten of schandalen betreft. Denk maar aan de affaire Friesland Vlees. Rijen dik stonden de journalisten voor de poort toen Verburg riep dat er ‘wantoestanden’ heersten. Niet gehinderd door enige vakkennis, kwakten de redacteuren de meest wilde koppen in de krant.

Nu ook weer met Canada. Verschenen er ineens koppen in de dagbladen dat het hier zou gaan om bedorven vlees. Dat de aanwezigheid van de listeriabacterie niets te maken heeft met bederf, wist kennelijk niemand. Waar ze die ‘kennis’ dan vandaan halen is mij een raadsel. ‘Lekker smeuïge kop’, wordt waarschijnlijk gedacht.

Jammer genoeg komt zo’n bericht – ook via Google helaas – terecht bij honderdduizenden mensen. En zo wordt de vleesindustrie wéér in een kwaad daglicht gesteld door onkunde van een paar zichzelf journalist noemende tikgeiten.

Ik zou zeggen, blijft u maar lekker ons blad en onze website lezen. Wordt u tenminste goed geïnformeerd.

Caroline van der Plas

Reageren? Mail ons!

Lees hier alle columns (2006, 2007 en 2008)

Meer over
Lees ook
FNV bekritiseert ontslagen Offerman Borculo

FNV bekritiseert ontslagen Offerman Borculo

Het vleeswarenbedrijf Offerman/Terbeke in Borculo heeft in twee weken tijd negen mensen op straat gezet. Dit gebeurde volgens de FNV zonder enige aankondiging en afspraken, zo meldt Tubantia. De FNV beraadt zich nu op juridische stappen tegen de vleeswarenproducent.De FNV vermoedt dat Offerman in Borculo een 'dealtje met de OR' heeft gesloten waardoor...

Keurslager Kamerling opent vernieuwde winkel

Keurslager Kamerling opent vernieuwde winkel

Keurslager Kamerling in Bodegraven heeft gisteravond in besloten kring de vernieuwde winkel geopend. Hierbij sneed Mischa, derde generatie Kamerling, het lint met het slagersmes door. Vandaag kunnen klanten de opgeknapte winkel voor het eerst bewonderen.Eigenaren Jetze en Gea, hun zoons Mischa en Stan en het hele team van Keurslagerij Kamerling hebben...

Maasland Vleeswaren neemt Van Dongen’s Vleeswaren over

Maasland Vleeswaren neemt Van Dongen’s Vleeswaren over

Maasland Vleeswaren neemt met ingang van 30 maart het familiebedrijf Van Dongen’s Vleeswarenspecialiteiten uit Den Haag over.In een persbericht laten de directies van beide bedrijven weten trots te zijn op de overname. 'Hier komen twee familiebedrijven met dezelfde passie voor het ambachtelijk produceren van heerlijke vleeswaren samen. Joost en Apolline...