Column Gevild: Tikgeiten

attachment-001_food-image-VLS5892I01

In Canada overleden vorige maand vijftien mensen nadat zij vleeswaren hadden gegeten dat was geproduceerd bij vleesverwerker Maple Leaf. Het vlees was besmet met listeria. Triest en treurig.

Omdat wij een vakblad zijn voor de vleesindustrie en wij dus bovenop het vleesnieuws zitten, was het bericht over de listeriakwestie al dagen voordat het nieuws doorsijpelde in onze nationale dagbladen, op onze website te lezen.

Google

Hoe komen wij toch zo snel aan dat nieuws? Mede dankzij de beste uitvinding van de laatste decennia: Google.

Elke dag struinen wij, geholpen door Google, nationale en internationale websites af voor actueel nieuws over vlees en de vleesindustrie. Het nieuws vullen wij aan met onze eigen kennis over vleesproductie of de vleesindustrie. En begrijpen we iets niet, dan vragen we door of zoeken we het op.

Schandalen

Doorgaans zijn andere media niet in vlees geïnteresseerd (wat ons overigens tot een uniek medium maakt voor iedereen die wél wat met vlees te maken heeft of er in is geïnteresseerd).

'Gewone' kranten zijn alleen geïnteresseerd in vlees als het calamiteiten of schandalen betreft. Denk maar aan de affaire Friesland Vlees. Rijen dik stonden de journalisten voor de poort toen Verburg riep dat er ‘wantoestanden’ heersten. Niet gehinderd door enige vakkennis, kwakten de redacteuren de meest wilde koppen in de krant.

Nu ook weer met Canada. Verschenen er ineens koppen in de dagbladen dat het hier zou gaan om bedorven vlees. Dat de aanwezigheid van de listeriabacterie niets te maken heeft met bederf, wist kennelijk niemand. Waar ze die ‘kennis’ dan vandaan halen is mij een raadsel. ‘Lekker smeuïge kop’, wordt waarschijnlijk gedacht.

Jammer genoeg komt zo’n bericht – ook via Google helaas – terecht bij honderdduizenden mensen. En zo wordt de vleesindustrie wéér in een kwaad daglicht gesteld door onkunde van een paar zichzelf journalist noemende tikgeiten.

Ik zou zeggen, blijft u maar lekker ons blad en onze website lezen. Wordt u tenminste goed geïnformeerd.

Caroline van der Plas

Reageren? Mail ons!

Lees hier alle columns (2006, 2007 en 2008)

Meer over
Lees ook
Slagerij inventaris en vleesbewerkingsmachines in online veiling

Slagerij inventaris en vleesbewerkingsmachines in online veiling

Wegens het faillissement van vleeswarenfabriek Pauli B.V. uit Maasbracht worden diverse vleesbewerkingsmachines en de slagerij-inventaris verkocht via een online veiling op het platform van Troostwijk Auctions. Op dinsdag 10 november kunnen de kavels tijdens de kijkdag bezichtigd worden. Meebieden kan tot woensdag 11 november; de veiling sluit om 10.00...

Diederik Spaan: ‘Ons vleeswarenmeubel is dé blikvanger’

Diederik Spaan: ‘Ons vleeswarenmeubel is dé blikvanger’

Na 22 jaar was Slagerij Ariesen toe aan een nieuwe inrichting. Hierbij moest volgens eigenaar Diederik Spaan ambacht en presentatie centraal staan. Dat is uitstekend gelukt. Tussen de houten, marmeren en granieten tinten komt de kleur van het vlees prachtig tot z’n recht. De grootste blikvanger in de winkel is echter het vleeswarenmeubel, dat maar liefst...

Training ‘Worstmakerij Basis’ start dit najaar weer bij SVO

Training ‘Worstmakerij Basis’ start dit najaar weer bij SVO

De training ‘Worstmakerij Basis’ gaat in september en oktober weer van start op de locaties Rijswijk en Zwolle van SVO. Alle facetten van de worstmakerij komen in deze training naar voren die goed toepasbaar zijn in de slagerij. Heb je interesse? Er zijn nog plaatsen beschikbaar.In zestien dagen stappen deelnemers in de wereld van worstmaken. De training...