Column Gevild: Kroonprins

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

DOETINCHEM - Prins Willem Alexander schijnt in New York gezegd te hebben dat wij minder vlees moeten gaan eten. Dit om het milieu en vooral water te besparen.

DOETINCHEM - Prins Willem Alexander schijnt in New York gezegd te hebben dat wij minder vlees moeten gaan eten. Dit om het milieu en vooral water te besparen.

Tsjonge, het gezelschap dat ons vertelt wat we wel en wat we niet meer mogen eten wordt steeds illusterder.

Los van de vraag of de kroonprins zich moet uitlaten over dit soort zwaar bevochten thema’s of consumentenkeuzes, vind ik het wél grappig dat zo’n oproep nou juist uit zíjn mond komt.

Nee, ik begin hier niet over zijn vroegere bijnaam Prins Pils, want sinds een van mijn vorige columns durf ik geen kwinkslagen meer te maken over namen.

Waterverbruik

Het is overigens wel zo dat voor de productie van één glas bier, 75 liter water nodig is. De kroonprins heeft zijn bijdrage dus ook wel geleverd aan het waterverbruik, schat ik zo. Zou hij misschien uit schuldgevoel watermanagement zijn gaan studeren?

Rundvleesconsumptie

Hoe dan ook, het is grappig dat juist híj begint over minder vlees eten, terwijl hij getrouwd is met een vrouw die afkomstig is uit een land met de hoogste rundvleesconsumptie ter wereld.

Wist u dat Argentijnen liefst 68 kilogram rundvlees per persoon, per jaar eten? Dat betekent dus dat elke Argentijn – van wieg tot graf – verantwoordelijk is voor een waterverbruik van ruim één miljoen liter. Per jaar! Met een gemiddelde levensverwachting van ruim 76 jaar betekent dat dus ruim 76 miljoen liter water.

Alleen maar door die gezellige asado’s op zondagmiddag. (Asado is de term voor de nationale maaltijd, de barbecue, een typisch staaltje van vooral mannelijk gastheerschap op de Argentijnse zondag).

Tofuburgers

Zou Willem-Alexander zich dit allemaal wel hebben gerealiseerd toen hij ons opriep minder vlees te eten? En zal hij prinses Máxima vanaf nu streng wijzen op de tofuburgers in de koelkast, als ze hem op zondagmiddag vraagt op hun landgoed in Wassenaar een lekkere sappige steak op de barbecue te leggen? Of is hij juist dan blij dat hij afgelegen woont en geen pottenkijkers heeft?

Ik hoop het laatste…


Caroline van der Plas

Reageer


Lees ook:

Vlees en milieu zegt mensen niets (26 mei 2009)

'Thieme legt kroonprins woorden in de mond' (21 mei 2009)

Prins Willem Alexander: 'Eet minder vlees' (16 mei 2009)

Klik hier om alle columns te lezen

Altijd op de hoogte blijven?