CO2 voldoet beste als verdovingsgas

13 augustus 2012 Norbert van der Werff

DEN HAAG - Wijziging van de CO2-concentratie in het verdovingsgas voor slachtvarkens leidt níet tot verbetering van het dierenwelzijn. Dat blijkt uit een rapport van Wageningen UR dat door LNV-minister Verburg naar de Tweede Kamer is gestuurd.

DEN HAAG - Wijziging van de CO2-concentratie in het verdovingsgas voor slachtvarkens leidt níet tot verbetering van het dierenwelzijn. Dat blijkt uit een rapport van Wageningen UR dat door LNV-minister Verburg naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De Partij voor de Dieren vroeg begin februari een spoeddebat aan toen Varkens in Nood met beelden kwam - die 20 jaar oud bleken te zijn - over het lijden van varkens tijdens de bedwelming. Het spoeddebat werd uitgesteld omdat het nu gepresenteerde onderzoek al bijna gereed was.

Te snel uitgewerkt

De onderzoekers van de Animal Sciences Group stellen dat wanneer zuurstof wordt toegevoegd aan het CO2-concentraat zelfs sprake is van een verslechtering, doordat het gas te langzaam werkt en ook te snel is uitgewerkt, zodat de varkens bij bewustzijn zijn.

Ze concluderen dat er bij het toevoegen van zuurstof aan de CO2 mogelijk wel een positief effect is op de hartslag van de varkens. De varkens vertonen minder vaak benauwdheid voor het intreden van bewustloosheid.

Bij een gasmengsel van 30 procent zuurstof, 60 procent kooldioxide en tien procent stikstof verzetten varkens zich méér tegen bewustloosheid dan bij andere behandelingen.

Volgens de onderzoekers kan het welzijn van de slachtvarkens wel verbeteren door onder meer de omstandigheden in de wachtruimte te veranderen en groepen anders op te drijven en van elkaar te scheiden.

Download het onderzoek

Lees ook:

Spoeddebat verdoven uitgesteld (4 februari 2009) 

CO2-filmpje Varkens in Nood blijkt 20 jaar oud (29 januari 2009)

Varkens in Nood eist actie tegen Vion (fotoverslag) (28 januari 2009)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over bedwelmen

 

Altijd op de hoogte blijven?