CO2-tekort bedreigt Britse vleesindustrie

Varkensvlees

Door de stillegging van twee Britse kunstmestfabrieken dreigt er in het land een tekort aan CO­2, waardoor dieren in het slachthuis niet meer bedwelmd kunnen worden. De Britse vereniging van vleesverwerkers trekt aan de bel.

Door de hoge gasprijzen in Europe heeft kunstmestproducent CF Industries besloten alle twee zijn Britste fabrieken, in Billingham en Ince, stil te leggen.

De British Meat Processors Association (BMPA), de Britse vereniging van vleesverwerkers, trekt nu aan de bel. Naar verwachting is er over twee weken niet voldoende CO2 meer beschikbaar om varkens te bedwelmen voor de slacht. Ook de pluimveebedrijven voorzien problemen op korte termijn.

Bedrijven die rund- en lamsvlees produceren hebben hier minder mee te kampen, maar CO2 wordt ook gebruikt om vlees vacuüm te verpakken. Zonder het gebruik van CO2 bij het verpakkingsproces, is het vlees tot vijf dagen minder lang houdbaar, aldus de vereniging.

BMPA-directeur Nick Allen: “Deze crisis toont aan dat de Britse voedselvoorzieningsketen is overgeleverd aan een handvol grote kunstmestproducenten (vier à vijf bedrijven), verspreid over Noord-Europa. We zijn afhankelijk van een restproduct van hun productieproces om de Britse voedselketen in beweging te houden.”

De BMPA wil dat de Britse overheid de CO2-productie op korte termijn laat opvoeren en dat het zich ook harder opstelt tegenover de CO2-producenten. Volgens Allen hebben ze geen enkele waarschuwing ontvangen dat de kunstmestfabrieken de productie stil zouden leggen met als gevolg dat de vleesverwerkende industrie nu in de chaos is gestort.

Dossiers
Lees ook
Dreigend CO2-tekort voor drank-, vlees- en voedingsindustrie

Dreigend CO2-tekort voor drank-, vlees- en voedingsindustrie

Er dreigt een tekort aan CO2 voor de drank, vlees- en voedingsindustrie, meldt De Tijd. CO2 wordt onder andere gebruikt voor droogijs, de prik in cola, de bruis in bier, en de verdoving van dieren in slachthuizen.

Slagerij ’t Stokpaardje onderscheidt zich met gevogelte

Slagerij ’t Stokpaardje onderscheidt zich met gevogelte

Een groot deel van het assortiment van slagerij ’t Stokpaardje in ’s-Hertogenbosch van Ted Steenbergen bestaat uit scharrelkip- en gevogelteproducten van Scheria. “In de verkoop naar de klant kun je een goed verhaal vertellen: het is vers, smaakvol en antibioticavrij vlees.”

5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

Nederlandse slachterijen hebben in de eerste 23 weken van 2022 minder varkensvlees verwerkt, meldt Varkens.nl. 5 procent minder varkens werden geslacht in vergelijking met dezelfde periode in 2021.