Clazing wint: VWA móet keuren op Hemelvaart

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

DEN HAAG - Slachterij Clazing heeft het kort geding gewonnen tegen de VWA. Clazing eiste dat er ook op Hemelvaartsdag gekeurd zou worden, de VWA weigerde dit.

DEN HAAG - Slachterij Clazing heeft het kort geding gewonnen tegen de VWA. Clazing eiste dat er ook op Hemelvaartsdag gekeurd zou worden, de VWA weigerde dit.

De Haagse rechter bepaalde vandaag dat de Voedsel- en Warenautoriteit op Hemelvaartsdag wel degelijk keuringen moet uitvoeren. De VWA stelde eerder dat ze medewerkers niet kan verplichten op een feestdag te werken.

Argument

De advocaat van Clazing veegde dat argument van tafel omdat VWA'ers wel keuringen uitvoeren op islamitische hoogtijdagen, die op een christelijke zon- of feestdag vallen.

Blij

Directeur Clazing van het gelijknamige bedrijf is blij dat de rechter het met hem eens was. 'Ik vind het van de zotte als de VWA gaat bepalen wanneer ik mijn eigen zaak wel of niet kan opendoen. Dat dreigde hier te gebeuren. Het is goed dat er nu eens een rechterlijke uitspraak is gedaan.'

Gevolgen

De uitspraak kan grote gevolgen hebben omdat nu ook andere slachterijen een keuringsarts kunnen eisen bij de VWA. 'En dat zal ook gaan gebeuren', verwacht Clazing.

Veel bedrijven ergeren zich volgens hem mateloos aan de ambtenarij bij de VWA. 'Een politieman is ook ambtenaar, maar moet ook werken op feestdagen.'

Clazing heeft naar eigen zeggen veel reacties gehad uit de slachtsector. 'Allemaal positief.'

Lees ook:

Clazing eist bij rechter keuring op Hemelvaart (21 april 2008)

Nieuwe regels verpesten Offerfeest (5 december 2007)

Zondag geen offerslacht (28 december 2006) 

Groot deel inferieure snacks spoorloos (18 juni 2004)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over keuringen door de VWA

Altijd op de hoogte blijven?