CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

Varkenshouderij_Pxhere

Foto: Pxhere

Er is een lichte daling van het aantal varkens. Tegelijkertijd blijft het aantal runderen gelijk. Dat blijkt volgens het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2021. Ook zijn er minder schapen en kippen. 

De afgelopen jaren lag het aantal varkens in Nederland rond de 12 duizend. In 2021 waren het er 11,4 duizend een daling van 4 procent. Wel is volgens het CBS het aantal varkensbedrijven afgenomen, van 6500 in 2011 tot 3400 in 2021. Dit betekent dat het gemiddeld aantal varkens per bedrijf bijna is verdubbeld: van 1900 in 2011 naar 3400 in 2021.

Het aantal runderen in Nederland is bijna gelijk gebleven. In totaal waren er dit jaar 17 duizend runderen, een daling van 0,4 procent ten opzichte van 2020. Wel daalde het aantal vleeskalveren  met 2 procent naar ruim 1 miljoen dieren.

Het aantal kippen daalde in 2021 met 2 procent naar zo’n 99,9 miljoen kippen. Deze daling komt doordat het aantal vleeskuikens afnam, met 2 miljoen dieren af naar 47 miljoen (-4 procent). Het aantal schapen daalde naar 848 duizend.

Bron: CBS

Dossiers
Lees ook
Boek: Het varken

Boek: Het varken

In Het varken verkent Hatteland Endresen de vele facetten van dit bijzondere dier. Springend van de biologie naar de archeologie en van de filosofie naar medische wetenschappen laat hij zien waarom varkens méér zijn dan een stuk vlees: waarom het het waard is ze eens in de ogen te kijken.

‘Mensen ontdekken goede soorten kip’

‘Mensen ontdekken goede soorten kip’

Er vindt een flinke schaalvergroting plaats van vleeskuikenslachterijen in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en Duitsland, vertelde Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie Nepluvi. Een proces dat door de coronapandemie is versneld.

‘Thuis koken loont vaak niet voor ouderen’

‘Thuis koken loont vaak niet voor ouderen’

Steeds meer consumenten kiezen voor kwaliteitskip. De slager kan hier als ambachtelijk specialist z’n meest veelzijdige voordeel mee doen. Hij kan inspireren, vertellen over de herkomst en niet alleen de beste kip, maar ook ongelofelijk veel lekkere gerechten en maaltijden neerzetten. Voor extra inspiratie delen vier leveranciers van smaakmakers...