CBS: Grootste prijsstijging voeding sinds 2008

9 januari 2018 Suzanne Dekker

De prijzen van voedingsmiddelen waren in 2017 gemiddeld 2,7 procent hoger dan in 2016. Dit is de sterkste prijsstijging na 2008. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De consumentenprijzen waren in 2017 gemiddeld 1,4 procent hoger dan een jaar eerder.

De grotere stijging van de consumentenprijzen is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van autobrandstoffen en elektriciteit. In doorsnee waren goederen 1,5 procent duurder en de prijzen van diensten lagen 1,2 procent boven het prijsniveau in 2016. Na 3 jaar met geringe prijsstijgingen zijn de consumentenprijzen in 2017 weer sterker omhoog gegaan. In 2016 was de prijsstijging van goederen en diensten met 0,3 procent nog de laagste in bijna 30 jaar.

De consumentenprijzen waren in december overigens 1,3 procent hoger dan een jaar eerder, aldus het CBS. In november was de prijsstijging van goederen en diensten op jaarbasis 1,5 procent. De consumentenprijsindex, of CPI, is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten, zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

>> Lees ook: 'De Bakkers Lamers opent afhaalpunt bij Slagerij La Boucherie'

Altijd op de hoogte blijven?