CBS: flexwerkers verdienen 5 keer minder dan vast personeel

1 november 2016 Micheal Simon Archief Vleesmagazine

Oproep- en invalkrachten verdienen gemiddeld slechts een vijfde van wat vaste werknemers krijgen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van gegevens over 2014. Gemiddeld ligt hun bruto inkomen op 19.000 euro.

De belangrijkste oorzaak hiervan is de arbeidsduur. Oproep- en invalkrachten maken door de bank genomen weinig uren. In deze groep zitten ook veel scholieren en studenten, aldus het statistiekbureau. Ook zijn ze vaak actief in de horeca en de detailhandel, bedrijfstakken waar relatief weinig wordt verdiend.

19.000 euro

Andere flexwerkers verdienen in doorsnee wel wat meer, maar uiteindelijk trekken alle categorieën aan het kortste eind ten opzichte van vaste krachten. Gemiddeld ligt het bruto-inkomen van flexwerkers op 19.000 euro. Dat is nog geen twee vijfde van dat van vaste werknemers.

Flexwerker uit noodzaak

De meest verdienende flexibele krachten zijn diegenen die uitzicht hebben op een vast contract: deze zitten op 72 procent van wat vast personeel betaald krijgt. Volgens het CBS is het merendeel van de werknemers met een flexibele arbeidsrelatie flexwerker uit noodzaak. In 30 procent van de gevallen is dit omdat het ze niet lukt om een vaste baan te bemachtigen.

Altijd op de hoogte blijven?