CBS: 8 op de 10 Nederlanders eet niet dagelijks vlees

Toonbank vlees_Topslager Rudolf Alblas_foto Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Acht op de tien Nederlanders eet niet dagelijk vlees. Dat blijkt uit onderzoek Belevingen 2020 van het CBS. Volgens de cijfers eet 45 procent van de ondervraagden maximaal vier dagen in de week vlees, 5 procent eet nooit vlees. 30 procenten eet vijf of zes dagen per week vlees. Ongeveer een derde ging het afgelopen jaar minder vlees eten en een half procent stopte helemaal. 

Voor het onderzoek ondervroeg het CBS ruim 3,6 duizend inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder in de periode februari tot en met juni 2020. Zij kregen vragen over de klimaatverandering en energietransitie. Ook werd gevraagd naar de vlees- en visconsumptie. De coronacrisis, die toen net begon, kan invloed gehad hebben op de antwoorden.

Vleesconsumptie

Uit het onderzoek blijkt dat 75 procent van de Nederlanders niet meer dagelijks vlees eet (flexitarisch). 20 procent doet dit nog wel. Van de groep mensen die geen vlees zegt te eten, eet 3 procent nog wel vis (pescotariers). 2 procent eet geen vlees of vis (vegetarisch) en 0,4 procent eet alleenmaar plantaardig.

Dierwelzijn

35 procent van de ondervraagden zegt in 2020 minder vlees te zijn gaan eten. Dit betekent een dag geen vlees of kleinere porties. 58 procent heet de vleesconsumptie niet veranderd. 37 procent van de vleeseters vindt dat ze minder vlees moeten eten. Dierwelzijn is daarvoor het belangrijkste argument (70 procent). Klimaat of milieu staat met 59 procent op de tweede plaats. 

Onderwijsniveau

De onderzoekers keken ook naar het onderwijsniveau ten op zichte van de vlees- en visconsumptie. Hieruit blijkt dat hoogopgeleiden vaker kiezen voor minder vlees eten dan laagopgeleiden. Volgens de cijfers van het CBS eet 10 procent van de volwassenen met een wo-opleiding eet pesco- of vegetarisch en van de hbo’ers 6 procent. Bij mensen die alleen basisonderwijs hebben gevolgt is dit slechts 1 procent. Universitair geschoolden kiezen het het vaakst voor plantaardig (2 procent).

Bron: CBS

 

Dossiers
Lees ook
Week Zonder Vlees duurt voor 1,5 miljoen Nederlanders het hele jaar, toch eten we thuis meer vlees

Week Zonder Vlees duurt voor 1,5 miljoen Nederlanders het hele jaar, toch eten we thuis meer vlees

Dit jaar vond de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees (WZV) plaats. Er deden 1,7 miljoen Nederlanders aan mee. 1,5 miljoen deelnemers willen ook de rest van het jaar geen of minder vlees eten.

Veggie Challenge maand om vleesconsumptie te verminderen

Veggie Challenge maand om vleesconsumptie te verminderen

ProVeg begin met de promotie van de Veggie Challenge maand die 1 januari van start gaat. Het initiatief dat ontstond in Nederland, daagt nu wereldwijd mensen uit om een maand lang te minderen met vlees.Deelnemers kiezen zelf hun uitdaging: van 1 dag geen vlees tot een maand volledig plantaardig. Iedereen mag gratis deelnemen. Deelnemers krijgen na aanmelding...

De Klasse gaat samen met Vlees van Wolvega

De Klasse gaat samen met Vlees van Wolvega

Vleesgroothandel De klasse uit Leeuwarden gaat per 30 november samen met Vlees van Wolvega. Alle activiteiten worden in Wolvega geïntegreerd. Zowel de medewerkers als directeur Piet van der Wal zetten voortaan hun werkzaamheden vanuit Wolvega voort.Voor Piet van de Wal was het belangrijk een partner te vinden wat niet alleen goed zou zijn voor de klanten...