CBS: 8 op de 10 Nederlanders eet niet dagelijks vlees

Toonbank vlees_Topslager Rudolf Alblas_foto Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Acht op de tien Nederlanders eet niet dagelijk vlees. Dat blijkt uit onderzoek Belevingen 2020 van het CBS. Volgens de cijfers eet 45 procent van de ondervraagden maximaal vier dagen in de week vlees, 5 procent eet nooit vlees. 30 procenten eet vijf of zes dagen per week vlees. Ongeveer een derde ging het afgelopen jaar minder vlees eten en een half procent stopte helemaal. 

Voor het onderzoek ondervroeg het CBS ruim 3,6 duizend inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder in de periode februari tot en met juni 2020. Zij kregen vragen over de klimaatverandering en energietransitie. Ook werd gevraagd naar de vlees- en visconsumptie. De coronacrisis, die toen net begon, kan invloed gehad hebben op de antwoorden.

Vleesconsumptie

Uit het onderzoek blijkt dat 75 procent van de Nederlanders niet meer dagelijks vlees eet (flexitarisch). 20 procent doet dit nog wel. Van de groep mensen die geen vlees zegt te eten, eet 3 procent nog wel vis (pescotariers). 2 procent eet geen vlees of vis (vegetarisch) en 0,4 procent eet alleenmaar plantaardig.

Dierwelzijn

35 procent van de ondervraagden zegt in 2020 minder vlees te zijn gaan eten. Dit betekent een dag geen vlees of kleinere porties. 58 procent heet de vleesconsumptie niet veranderd. 37 procent van de vleeseters vindt dat ze minder vlees moeten eten. Dierwelzijn is daarvoor het belangrijkste argument (70 procent). Klimaat of milieu staat met 59 procent op de tweede plaats. 

Onderwijsniveau

De onderzoekers keken ook naar het onderwijsniveau ten op zichte van de vlees- en visconsumptie. Hieruit blijkt dat hoogopgeleiden vaker kiezen voor minder vlees eten dan laagopgeleiden. Volgens de cijfers van het CBS eet 10 procent van de volwassenen met een wo-opleiding eet pesco- of vegetarisch en van de hbo’ers 6 procent. Bij mensen die alleen basisonderwijs hebben gevolgt is dit slechts 1 procent. Universitair geschoolden kiezen het het vaakst voor plantaardig (2 procent).

Bron: CBS

 

Dossiers
Lees ook
Bijna 16 procent minder slagers in tien jaar tijd

Bijna 16 procent minder slagers in tien jaar tijd

Tussen 2011 en 2021 is 15,9 procent van het totaal aantal slagersbedrijven in Nederland van het toneel verdwenen. Begin 2011 waren er 2.270 slagersbedrijven, in 2021 waren er nog maar 1.910 over. De grootste terugloop had plaats bij de kleinere bedrijven. Groei in aantal kwam echter ook voor en wel bij de grotere slagers. Dit blijkt uit een analyse...

Nederlandse economie groeit weer

Nederlandse economie groeit weer

De Nederlandse economie groeide het tweede kwartaal van 2021 met 3,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie is nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis, maar door de versoepelingen van de maatregelen is er weer groei.

Vleesconsumptie blijft komende 10 jaar toenemen

Vleesconsumptie blijft komende 10 jaar toenemen

De vleesconsumptie blijft de komende tien jaar groeien, maar minder snel dan de afgelopen jaren. De vraag naar pluimveevlees stijgt het meest. Dat voorspellen OESO en FAO.