Bunzl: ‘Aluminium voor verduurzamen maaltijdverpakkingen’

verpakkingen-Bunzl

Volgens Bunzl Retail & Industry en partner Plus Pack is aluminium een milieubewust alternatief voor verpakkingsmateriaal van maaltijdverpakkingen. Aluminium heeft de hoogste recyclingcijfers in Europa: 69 procent van het totale beschikbare aluminium wordt gerecycled. Nederland scoort zelfs 84 procent voor het recyclen van aluminium.

Eén derde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt verspild. Voedselverspilling draagt daarmee bij aan de totale milieu impact uitstoot en vraagt dus om een oplossing om opwarming van de aarde tegen te gaan en de circulaire economie te stimuleren. De verpakking speelt hierbij volgens Francesco Serreli, categorymanager van Bunzl Retail & Industry, een essentiële rol.

De vraag naar maaltijdverpakkingen groeit. Maaltijdverpakkingen kunnen op verschillende manieren verduurzaamd worden. Ligt de focus op hergebruik (reuse)? Op materiaalvermindering of het verminderen van voedselverspilling (reduce)? Op het verwerken na gebruik (recycle)? Op de inzet van alternatieve en hernieuwbare grondstoffen (renew)? Of op de inzet van andere grondstoffen (resources)? Serreli licht toe: ‘Deze keuzes zijn afhankelijk van de identiteit en het duurzaamheidsbeleid van de organisatie en dus welk uitgangspunt centraal staat. Deze uitgangspunten zijn één. De doelstellingen die vanuit de overheid gesteld worden, zijn twee. Zo is een van de doelstellingen dat alle verpakkingen in 2030 100 procent recyclebaar moeten zijn. We kunnen er niet omheen. Deze ontwikkelingen vragen om expertise op het gebied van duurzaam verpakken en zo voedselverspilling tegen te gaan en de circulaire economie te stimuleren.’

Aluminium

Voor welk verpakkingsmateriaal kies je dan bij maaltijden? Aluminium wordt volgens Nils Jelsma, salesmanager van Plus Pack, vaak ingezet voor maaltijdverpakkingen. ‘Aluminium heeft de hoogste recyclingcijfers in Europa: 69 procent van het totale beschikbare aluminium wordt gerecycled. Nederland scoort zelfs 84 procent voor het recyclen van aluminium. Dat is veel in vergelijking tot andere landen. Omdat recycling zo belangrijk is, maakt dat aluminium een geschikt duurzaam alternatief voor maaltijdverpakkingen.’

 

'Omdat recycling zo belangrijk is, maakt dat aluminium een geschikt duurzaam alternatief voor maaltijdverpakkingen.’

Nils Jelsma, salesmanager van Plus Pack

De verpakking biedt bescherming tijdens transport en opslag en draagt bij aan een langere houdbaarheid van de maaltijd, voegt Francesco Serreli toe. ‘De aluminium verpakkingsvarianten die hersluitbaar zijn, stimuleren daarnaast het behouden van de versheid van maaltijden. In combinatie met de langere houdbaarheid zorgt dit ervoor dat voedselverspilling wordt tegengegaan, zowel in het productieproces als bij de consument thuis. Tot slot biedt het aanbieden van verschillende formaten, portieverpakkingen, de mogelijkheid aan de consument om maaltijdkeuzes te maken die aansluiten op de individuele wensen en behoeften en kan ook voorkomen worden dat eten weggegooid wordt.’

Toekomst

Aluminium maaltijdverpakkingen zijn heel geschikt voor de toekomst, benadrukt Serreli. ‘Aluminium is oneindig recyclebaar zonder dat daarbij de eigenschappen verloren gaan en aluminium maaltijdverpakkingen bevatten gerecycled materiaal. Doordat recycling mogelijk is, hoeft geen nieuw aluminium ingewonnen te worden en dat bespaart veel energie. Daarnaast is een aluminium maaltijdverpakking van mono materiaal en is aluminium licht van gewicht in vergelijking tot plastic. Dit laatste is interessant voor het logistieke proces. En natuurlijk vermindert de inzet van aluminium het plasticgebruik. Overigens is plastic niet slecht, dat is de perceptie van de consument. Plastic heeft als materiaal ook veel goede eigenschappen, waaronder de recyclebaarheid.’

 

'Aluminium is licht van gewicht in vergelijking tot plastic’

Francesco Serreli, categorymanager van Bunzl Bunzl Retail & Industry

Technische eigenschappen

Ook beschikt aluminium over een aantal belangrijke technische eigenschappen. ‘De aluminiumbak kan gebruikt worden om voeding in te verwarmen', legt Jelsma uit. ‘Ook kan de verpakking temperaturen van -40 graden tot 350 graden verdragen en zorgt aluminium voor een gelijke warmteverdeling. Aluminium maaltijdverpakkingen hebben het hoogste niveau van voedselveiligheid door unieke barrière eigenschappen en een aluminium maaltijdverpakking is zeer flexibel, omdat deze geschikt is voor in de vriezer, koelkast, magnetron, oven én voor op de grill.’

De technische eigenschappen van aluminium maken het dus mogelijk om maaltijdverpakkingen in te zetten voor verschillende gebruikstoepassingen. ‘Het is tevens mogelijk om de verpakking te personaliseren met kleuren, prints of reliëf om de maaltijdverpakking als marketingmiddel in te zetten en bij te laten dragen aan de klantbeleving. Daarnaast zijn de aluminium maaltijdverpakkingen bijvoorbeeld ook verkrijgbaar in het zwart, wat een luxe uitstraling geeft. En, niet geheel oninteressant, het materiaal aluminium is in relatie tot de verpakkingsbelasting een aantrekkelijk alternatief in verband met het lage tarief.’

Circulaire economie

Omdat aluminium eindeloos gerecycled kan worden, is het een geschikt alternatief dat bijdraagt aan de circulaire economie. Hierdoor wordt gebruikt aluminium omgezet in een waardevolle grondstof, die kan worden hergebruikt voor nieuwe producten. ‘Bunzl Retail & Industry biedt verschillende aluminium verpakkingsconcepten aan. Bijvoorbeeld de Ready2Cook® en Ready2Heat® oplossingen, waarmee kant-en-klare maaltijden snel bereid kunnen worden en direct op de eettafel geserveerd kunnen worden dankzij het premium design’, vertelt Serreli. ‘Door het brede assortiment is er altijd een geschikte oplossing beschikbaar in vormen, maten en kleuren die aan de wensen voldoen.’

Deze aluminiumverpakkingen zijn dus een ideale oplossing voor drukbezette consumenten, vindt hij. ‘Deze concepten zijn ook geschikt voor het verpakken van losse maaltijdcomponenten zoals vlees, vis of groenten en de aluminium verpakkingen zijn beschikbaar in kleine portieverpakkingen en daarmee dus ook geschikt voor de groeiende trend in tapas.’

 
Lees ook
Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable produceert varkens- en rundvlees op basis van één dierlijke cel. 20 juli presenteerde de kweekvleesproducent de eerste beelden van een worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees. Meatable verwacht dit product in 2025 op de markt te kunnen brengen.

Strategisch partnerschap MULTIVAC en Handtmann

Strategisch partnerschap MULTIVAC en Handtmann

Alleen al 40 procent van je tijd besparen in de ontwerpfase dankzij de interactie met één contactpersoon. Wie wil dat nou niet! MULTIVAC en Verbufa-Handtmann bieden nu geïntegreerde lijnoplossingen voor productie en verpakking van worst, gehakt, hamburgers en gedoseerde producten.

Rotsalades

Rotsalades

Zuurkoolstamppot is al sinds mijn jeugd mijn favoriete gerecht. Je kon een klein Meneertje bij het ontbijt niet blijer maken dan met een restantje zuurkool van de avond ervoor. Rechtstreeks uit de koelkast. Liefst met dito koude jus, met van dit witte vetpuntjes erin.