Britten: Hongaars vlees is bron vogelgriep

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

HOLTON – Britse autoriteiten wijzen nog steeds naar Hongaars vlees als voornaamste verdachte van de H5N1-besmetting. Verder komen uit Britse winkels tegenstrijdige berichten over de gevolgen voor de vleesverkoop.

HOLTON – Britse autoriteiten wijzen nog steeds naar Hongaars vlees als voornaamste verdachte van de H5N1-besmetting. Verder komen uit Britse winkels tegenstrijdige berichten over de gevolgen voor de vleesverkoop.


Britten denken dat het gevreesde virus is binnengebracht met één van de ladingen van circa 40 ton half-bewerkt kalkoenenvlees die wekelijks door Bernard Matthews (waar ruim 10 dagen geleden H5N1 vogelpest werd vastgesteld) uit zijn Hongaarse fabriek in Sarvar naar Holton in Engeland wordt vervoerd.


Een paar dagen voor de uitbraak werd ontdekt, is nog een wagen vol vlees uit Hongarije aangekomen. Een deel van dat vlees was geslacht in een abattoir op slechts dertig kilometer van het Hongaarse Szentes waar in januari H5N1 bij eenden werd aangetroffen. Op grond van die berichten vragen vooral de Britse boerenorganisaties de invoer van vlees direct te stoppen als ergens vogelpest wordt ontdekt, ook als dat binnen de Europese Unie zou zijn.


De verdenking wordt vooral gevoed door het feit dat de in Engeland gevonden H5N1 variant vrijwel identiek is aan die uit Hongarije. De Hongaarse autoriteiten vinden die beschuldigingen onbewezen en stellen dat dezelfde variant op vele andere plaatsen voorkomt. Bovendien beschuldigen zij er Berhard Matthews op hun beurt van, zelfs nog na de ontdekking van de besmetting in Engeland kalkoenenvlees naar Hongarije uitgevoerd te hebben.


De Britse minister voor plattelandszaken Miliband blijft overigens benadrukken dat er ook andere oorzaken – zoals een besmette in het wild levende vogel – voor de uitbraak kunnen zijn. 'Wij blijven de zaak verder onderzoeken', aldus de bewindsman.


Ondertussen is de productie van kalkoenen op de grote fokkerij van vleesbedrijf Bernard Matthews vandaag weer begonnen.


Uit de Britse winkels komen intussen tegenstrijdige berichten over de gevolgen voor de vleesverkopen. Terwijl Tesco en Asda stellen dat er nauwelijks iets te merken is van een kopersstaking, meldt Sainsbury’s dat de verkopen van kalkoenen en –vlees sinds de uitbraak met tien procent zijn teruggelopen.


Een merkenonderzoek van bureau YouGov heeft aan het licht gebracht dat Bernard Matthews van één van de meest geliefde merken in een klap is gezakt naar de op één na laatste plaats, alleen nog gevolgd door McDonalds.


Lees ook:

Besmet bedrijf ook in Hongarije actief (5 februari 2007) 


Britse vleessector vreest flinke klappen (5 februari 2007)


160.000 kalkoenen gedood na vondst H5N1


En kijk in:

Dossier Vogelgriep


Altijd op de hoogte blijven?