Braziliaans rundvlees verboden in EU

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

BRUSSEL – De EU heeft de import van alle rundvlees uit Brazilië vanaf vandaag verboden.

BRUSSEL – De EU heeft de import van alle rundvlees uit Brazilië vanaf vandaag verboden.

Brazilië mocht eerder alleen nog vlees uitvoeren naar de EU, afkomstig van bedrijven die voldoen aan de Europese eisen. Het land kampt met mond- en klauwzeer en zou de traceerbaarheid niet op orde hebben.

Lijst

Brussel had Brazilië om een lijst gevraagd met goedgekeurde bedrijven. Daarop werd een lijst met drieduizend boerderijen gestuurd. ‘Dat is wel een erg groot aantal, het lijkt me sterk dat die allemaal zijn geïnspecteerd’, aldus Eurocommissaris Markos Kyprianou. In afwachting van het onderzoek daarnaar, sloot hij vervolgens de grenzen van de EU voor alle Braziliaanse rundvlees.

Blij

Vooral de Fransen, Britten en de Ieren zijn blij met de importban. Zij lobbyen al maanden voor een verbod. Hoewel ze zeggen dat ze bang zijn dat het mkz-virus naar Europa komt omdat Brazilië de traceability niet op orde heeft, heeft de lobby meer te maken met het veiligstellen van hun eigen rundvleesproductie. Brazilië is een grote concurrent voor rundvleesproducerende landen als deze.

Grote gevolgen

De vleesindustrie verwacht grote gevolgen van het importverbod, afhankelijk van hoe lang het duurt. Volgens ingewijden zullen de prijzen van rundvlees op de markt hierdoor explosief stijgen. Er is in Europa immers een tekort aan rundvlees en behalve in Brazilië zijn er weinig landen waar betaalbaar en kwalitatief goed rundvlees in grote volumes voorhanden is.

Daarnaast verwachten importeurs dat Frankrijk, Groot-Brittannië en Ierland hún rundvleesprijzen fors zullen verhogen, vanwege de enorme vraag.

Zandbergen

Importeur Zandbergen in Zoeterwoude bevestigt dat er ook bij World's Finest Meat een gat ontstaat. 'De sluiting van Brazilie is een beslissing van de EU, daar hebben wij ons als importeur aan te conformeren', zegt Joris Zandbergen.

'Rond de 67% van alle rundvlees import komt vanuit Brazilie. Wanneer dit weg valt, ontstaat er een 'gat' dat slechts ten dele door overige Zuid-Amerikaanse landen kan worden opgevuld. Wij kunnen nu nog niet overzien wat de gevolgen zijn, dat is mede afhankelijk van de duur van de sluiting. Hoe langer het duurt, hoe groter uiteraard de gevolgen voor de beschikbaarheid van rundvlees in Europa.'

Wat vindt u van het importverbod? Laat het ons weten en reageer!

Stem ook mee met onze nieuwe Stelling (zie rechtsboven):

"De ban op Braziliaans rundvlees is een grote misser van de EU." Stem

Lees ook:

Vleesban Brazilië misschien niet zo slim (31 januari 2008) 

'Onsje rookvlees wordt duur door vleesban' (31 januari 2008)

Eerder verschenen:

Sambavlees: niet blijven pappen en nathouden (25 januari 2008)

Brazilië woest wegens importban (20 december 2007)

Brazilië gelooft niet in vleesban (14 oktober 2007)

'Vleesprijs verdubbelt bij ban sambavlees' (12 juli 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Brazilië

Alle berichten over rundvlees

Heeft u zich al ingeschreven voor ons vleescongres? Bekijk hier het programma en meld u aan!

Altijd op de hoogte blijven?