Biologisch niet onveiliger dan gangbaar voedsel

13 augustus 2012 redactie

Gangbare en biologische graangewassen zijn even (on)veilig als je kijkt naar het gehalte fusariumschimmelsWAGENINGEN – Er zitten in biologische voeding niet meer bacteriën of gifstoffen van schimmels dan in producten uit de gangbare landbouw. Dat blijkt uit een rapport van instituut voor de voedselveiligheid Rikilt.

De onderzoekers vonden geen significant verschil tussen de concentraties van de giffen in biologisch en gangbaar graan. En op biologische bedrijven vonden ze de helft minder resistenties tegen sommige antibiotica dan op gangbare bedrijven. Dat pleit volgens onderzoeker Ron Hoogenboom voor de biologishe sector.

Op biologische varkensbedrijven, die al wat langer geleden overstapten op biologische productie vonden de onderzoekers minder Salmonella. Hoe dit komt moet nog verder onderzocht worden. Volgens Hoogenboom kan het aan het voer liggen of aan het feit dat biologische boeren oudere dieren houden. 'Salmonella komt vooral voor bij jonge dieren', aldus Hoogenboom.

Altijd op de hoogte blijven?