Bioboer Lauwrens Sterken heeft Mooiste Modderpoel van 2021

Modderpoel screenshot RTV Oost

Foto: Screenshot Rtv Oost

De varkens van Bioboer Lauwrens Sterken kunnen terecht in de Mooiste Modderpoel. Hij won de jaarlijkste verkiezing van Wakker Dier met ruim 3400 stemmen. "Dit voelt echt als waardering voor ons werk", reageert Lauwrens op de winst. "En zo’n poel is toch geweldig? Je ziet de varkens echt genieten.”

De boerderij van Lauwrens ligt in Overijssel ligt in Ommen. Hij boert grotendeels alleen en stapte in 2016 over naar biologisch. De modderpoel ligt achter de stap in de schaduw van de bomen. Zijn varkens legden de poel zelf aan, vertelt hij aan Rtv Oost. "Het begon met een klein poeltje maar al gauw wilden ze er met meer in, en dan gaan ze gewoon lekker met hun snuiten wroeten en graven, en nu is de poel al een heel stuk groter."

Zoelen

Het is de zeventiende keer dat Wakker Dier deze prijs uitreikt. De dierenwelzijnsorganisatie wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een modderpoel en vraagt hier met de prijs aandacht voor. "Modderpoelen zijn cruciaal voor varkens. 'Zoelen' (rollen in de modder) is belangrijk natuurlijk gedrag. Het is een sociale aangelegenheid en goed voor het lijf. De modder helpt tegen parasieten en voorkomt zonnebrand. En niet onbelangrijk: een duik in de modderpoel werkt verkoelend. Omdat varkens niet kunnen zweten, is een modderbad hun voornaamste manier om af te koelen", schrijft Wakker Dier in het persbericht

Naast Lauwrens was Jop van Toor uit het Brabantse Macharen in de race. Hij krijgt een mooie tweede plaats. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Beide boeren laten zien hoe het ook kan: de dieren een goed leven geven met een mooie modderpoel én een prima boterham verdienen.”

Rtv Oost bracht een bezoek aan de Mooiste Modderpoel 2021. Bekijk hieronder de reportage. 

Dossiers
Lees ook
Theatermaker Peergroup presenteert Slachtvisite

Theatermaker Peergroup presenteert Slachtvisite

De voorstelling is een combinatie van projecties, filmbeelden en een slager die een varken uitbeent. Met de voorstelling willen de makers het verhaal van de voedselindustrie schetsen.

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) besloot de oproep om minder vlees te eten te schrappen uit een campagne om burgers aan te zetten meer klimaatbewust te leven. Te ‘politiek gevoelig’, aldus het ministerie van EZK en van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Alle Nederlandse supermarkten eind 2023 over op Beter leven-kip

Alle Nederlandse supermarkten eind 2023 over op Beter leven-kip

Eind 2023 heeft alle kip in de Nederlandse supermarkten minimaal één ster Beter Leven. “Een wereldwijde primeur. We zijn trots op de Nederlandse supermarkten en de kipsector dat zij kiezen voor een diervriendelijkere houderij,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.