Beter Leven kip nu ook bij de slager verkrijgbaar

Recept van Paul van Trigt voor Vleesmagazine

Slager Lieuwe Nicolaï in Oosterwolde is een van de eerste slagers in Nederland die kip met Beter Leven keurmerk verkoopt. Nicolaï had al het Beter Leven keurmerk met 3 sterren gekregen voor zijn varkensvlees en rundvlees. Nu is hij ook met kip omgeschakeld naar 1 ster van Beter Leven keurmerk.

Nicolaï loopt als slager voorop in deze ontwikkeling. Hij was de eerste slager die zijn nek uitstak door 3 sterren rund- en varkensvlees te verkopen en is de tweede slager die met het keurmerk werkt.

Een bewuste keuze: ‘Met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming is het voor consumenten helder dat de dieren ook werkelijk een beter leven hebben gehad’. De Dierenbescherming complimenteert Nicolaï met deze stap en hoopt dat meer slagers zijn voorbeeld zullen volgen.

Borging

Om de controle goed te kunnen borgen moeten slagers, die overschakelen naar Beter Leven keurmerk, een vleessoort compleet vervangen door Beter Leven vlees. Nicolai verkoopt dus geen regulier varkens- en rundvlees meer.

De methode van borging van het Beter Leven keurmerk was tot vorig jaar vooral gericht op verpakte producten en afzet via supermarkten. Een praktische methode voor slagerijen ontbrak, terwijl daar juist de vraag om ook gebruik te kunnen maken van het keurmerk toeneemt. Stichting Beter Leven keurmerk heeft daarom in samenwerking met het netwerk MeatNL en praktijkbedrijven uit de achterban van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) gewerkt aan een praktische methode voor borging in ook slagerijen.

Wil je hierover meer weten? Neem contact op met Jacques Rijk, Beleidsmedewerker Ondernemerszaken & Vaktechnologie KNS, 070 3314630.

Bron: Koninklijke Nederlandse Slagers

Lees ook
Côte de boeuf: een mooi stuk vlees van de barbecue

Côte de boeuf: een mooi stuk vlees van de barbecue

Een rood, mals en sappig stuk vlees: het is een van de dingen die barbecueën zo mooi maakt. Dit recept voor côte de boeuf is een echte aanrader. Het wordt uit de ribben van het rund weggesneden. De rib wordt meegesneden waardoor het vlees een randje vet heeft en vol van smaak is. De rug van een koe is minder gespierd en dat geeft het...

‘Elke dag voelt als een feestje’

‘Elke dag voelt als een feestje’

De inrichting van slagerijen is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Er is meer ruimte voor zelfbediening, meer vraag naar luxe en ambachtelijke producten en de afhaalslager is geïntroduceerd. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Eugène Wieland van Uw Slager Rosmalen.

Friquandelle

Friquandelle

Waar de kroket en bitterballen de muur al lang ontstegen zijn en zelfs het patatje-met tot een haute frituur gerecht is verworden, ligt de frikandel nog altijd in het verdomhoekje van de vreetschuur.