Benedik vandaag voor de rechter

attachment-001_food-image-VLS3463I01

MAASTRICHT - De directeuren van het failliete vleesbedrijf Benedik moeten vandaag voor de rechter verschijnen.

MAASTRICHT - De directeuren van het failliete vleesbedrijf Benedik moeten vandaag voor de rechter verschijnen.

De twee curatoren die het faillissement afhandelen, stellen de broers aansprakelijk voor het faillissement en de daarbij behorende schuld van 40 miljoen euro.


De exacte beschuldigingen tegen de directeuren zijn nog niet bekend omdat de dagvaarding wegens bestuurdersaansprakelijkheid pas tijdens het kort geding vanmiddag wordt vrijgegeven.

Premies

De directeuren zouden pensioenpremies van een deel van de werknemers wel hebben ingehouden op de salarissen, maar hebben deze niet gestort in de kas van de pensioenverzekeraar. Sommige oud-werknemers missen daardoor enkele jaren pensioenopbouw. Ook zouden de directeuren banken hebben misleid.

Fraude 

Ook zou Benedik consumptievlees voor supermarkten met water en eiwitten hebben ingespoten zonder dat te vermelden. Soms met meer dan vijftien procent. Ook liet het bedrijf stickers namaken om vlees uit Duitsland als Nederlands vlees te verkopen aan Japan en Zuid-korea. Vermoedelijk komen deze twee zaken niet aan de orde omdat de curatoren vooral op zoek zijn naar geld om de schulden van de schuldeisers te voldoen.

Grootste schuldeiser is de Commerzbank die 24,5 miljoen euro aan Benedik had uitgeleend. Van die lening is nog ongeveer 15 miljoen niet terugbetaald.

Lees ook:

Curator eist 40 miljoen van Benedik (27 maart 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over de affaire Benedik

Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?

Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!

Lees ook
Een faillissement kan soms worden vermeden!

Een faillissement kan soms worden vermeden!

  Bijna alle ondernemers overkomt het een keer in het ondernemersbestaan; het gaat bedrijfseconomisch zo slecht dat het voortbestaan van het bedrijf op het spel staat. Het is dan vaak een dubbeltje op zijn kant. Veel bedrijven hebben in zo’n situatie nog een redelijke tot goed toekomstperspectief maar de schuldenberg is dan de molensteen...

Rechtbank verklaart Nunspeetse kippenslachter failliet

Rechtbank verklaart Nunspeetse kippenslachter failliet

De Nunspeetse vleeskuikenslachterij GPS is donderdag 26 november door de Gelderse rechtbank officieel failliet verklaard. Curator Frans van Oss onderhandelt met enkele grote voedingsbedrijven over een gehele of gedeeltelijke overname van het bedrijf, dat met 300 werknemers een van de grootste pluimveeslachterijen van Nederland was.'Ik heb hele serieuze...

Faillissement aangevraagd voor GPS Nunspeet

Faillissement aangevraagd voor GPS Nunspeet

Kippenslachterij GPS in Nunspeet heeft eind vorige week faillissement aangevraagd, volgens de bedrijfsleiding als gevolg van de coronacrisis. Gesprekken met potentiële overnamekandidaten hebben nog tot niets geleid, voor honderden medewerkers dreigt ontslag.Anderhalve week geleden sprak curator Frans van Oss van drie mogelijke overnamekandidaten voor...