Belgische kipverwerker vraagt faillissement aan

18 april 2013 Suzanne de Heer

De Belgische kipverwerker Verbinnen Poultry Groep (VPG) in Olen heeft faillissement aangevraagd bij de Turnhoutse rechtbank van Koophandel.

De aanleiding hiertoe is de onverwachte beslissing van de enig overgebleven overnamekandidaat om zijn bod op VPG in te trekken, meldt Boerderij. Bij een faillissement komen 450 vaste en tijdelijke werknemers op straat te staan.

Onafwendbaar


Het bod van de overnamekandidaat voorzag in het behoud van de werkgelegenheid, de overname van machines en gebouwen, en interim-financiering om de periode tot aan de overname te overbruggen. Door de intrekking van het overnamebod en door de financieel slechte situatie van VPG, oordeelde de raad van bestuur van VPG dat een faillissement onafwendbaar is.

Oorzaken


De kippenverwerker verkeerde al langer in financieel moeilijk vaarwater, naar eigen zeggen onder druk van gestegen grondstof- en productieprijzen en sterke buitenlandse concurrentie. Enkele buitenlandse leveranciers van cruciale grondstoffen schroefden bovendien recentelijk systematisch hun leveringen terug en wilden enkel nog leveren tegen contante betaling. Pogingen van het management om het tij te keren, mislukten. Al sinds september vorig jaar was VPG op zoek naar een overnemer.

Verbinnen Poultry Group


Verbinnen Poultry Group is een voedingsbedrijf ontstaan uit de fusie tussen kippenslachterij Lintor en kipverwerkingsbedrijf Verbinnen. Dagelijks slacht en verwerkt de onderneming 150.000 kippen, voornamelijk bestemd voor Belgische grootwinkelbedrijven, speciaalzaken en groothandel. Ook doet de onderneming het vervoer van het kippenvlees (via Wafitra) en de verwerking van het slachtafval (via Verlirend). VPG is voor 80 procent in handen van investeringsmaatschappij GIMV en voor 20 procent in handen van de familie Verbinnen.

Altijd op de hoogte blijven?