Barbecuetrends van 2021 volgens Deliveroo

BBQ trends 2021_foto deliveroo

Foto: Deliveroo

De barbecue blijft populair in Nederland. Reden voor Deliveroo om uit te zoeken wat de trends voor 2021 zijn. Volgens onderzoek van de maaltijdbezorger willen mensen meer experimenteren en nemen geen genoegen met alleen een speklap of kipsaté op de grill. Ook vroeg Deliveroo haar restaurantpartners naar de beste barbecue-hacks en -trends.

Volgens het onderzoek van Deliveroo houdt 84 procent van de Nederlanders van gerechten van de grill. Voor bijna een derde (30 procent) van de ondervraagden maakt het weer niet uit, ze barbecueen bij zon of regen. Een deel (16 procent) heeft zelfs wel eens gebarbecued met kerst.

Vlees of vegetarisch

De meeste mensen (79 procent) associëren de barbecue nog steeds met vlees. Maar 70 procent vindt  groenten op de barbecue wel degelijk lekker. En bijna de helft (45 procent) gelooft dat een vegetarische barbecue-maaltijd net zo lekker kan zijn als barbecue-maaltijd met vlees.

Het cliché dat een man achter de barbecue hoort te staan is anno 2021 al lang achterhaald. Het merendeel (76 procent) is het dan ook niet met deze traditionele rolverdeling eens. Desalniettemin laten vooral de vrouwen (70 procent) het barbecueën toch liever aan iemand anders over, terwijl slechts een minderheid van de mannen de tang overdraagt aan een ander (42 procent).

Tips van de experts

Een op de vijf (21 procent) vindt dat eigen gerechten op de barbecue nooit zo lekker worden als van een restaurant. Daarom vroeg Deliveroo haar restaurantpartners naar de ultieme barbecue-tips:

  • De juiste temperatuur gebruiken is cruciaal. Zo is het volgens Brandon Woodruff van smokehouse en bbq-restaurant Pendergast raadzaam om twee zones op de barbecue te maken: "Een kant met veel brandstof en een warme temperatuur, en een kant met een lage temperatuur. Begin aan de lage kant met de grill bedekt en eindig aan de warme kant, ‘the reverse sear’. Zo voorkom je een zwarte buitenkant en een rauwe binnenkant."

  • Ook volgens Michael Kras van Roast Chicken Bar is geduld een schone zaak: "Vaak zie je dat mensen veel haast hebben met het maken van vuur om zo snel mogelijk eten op het bord te krijgen. Maar met een beetje geduld en een goede voorbereiding krijg je een veel mooier barbecue-gerecht en zul je daadwerkelijk verschil merken met een gewone oven of koekenpan." En branden op briketten? Dat is volgens de kenner een absolute no-go. "Gewoon lekker oldskool op hout of houtskool blijft het lekkerste." 
  • Als het aan Bram Hoogers van Wally Wally Burgers ligt hoeft een barbecue heus niet enkel te bestaan uit vlees of dure vleesvervangers. Hij raadt aan om zoveel mogelijk groenten uit te proberen op de barbecue, langzaam garen of eventueel in aluminiumfolie, en te kijken wat dat met de smaak doet. "Experimenteren met pure groenten wordt dé bbq-trend van 2021." De experts zijn het ergens dan ook unaniem over eens: er is bijna geen groente die niet van vuur houdt. 
  • Hoogers’ vega-aanraders zijn ingesneden aubergine met miso, pompoen met pesto, geblakerde prei of paprika, gepofte aardappel en als afsluiter ananas met (kokos)suiker en een bolletje ijs. Woodruff en Kras gaan beiden voor de bloemkoolsteak.
Dossiers
Lees ook
Vijf aandachtspunten voor btw-aangifte

Vijf aandachtspunten voor btw-aangifte

De deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het vierde kwartaal van 2021 nadert. 31 januari is de deadline. Omdat deze aangifte anders is dan normaal zet de Belastingdienst vijf aandachtspunten voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal op een rij.

‘Opleiding Traiteur heeft de kok in mij wakker gemaakt’

‘Opleiding Traiteur heeft de kok in mij wakker gemaakt’

Arie Bakker (20) was bezig met een opleiding robotica toen corona zijn intrede deed. Omdat hij tijd over had, werkte hij veel bij Meesterslager Arie Bakker, de slagerij van zijn vader in Alblasserdam. Zo ontdekte Arie dat hij verder wil in het slagersvak.

Slavakto vindt plaats op 4 en 5 oktober

Slavakto vindt plaats op 4 en 5 oktober

Najaar 2022 vindt de slagersvakbeurs Slavakto weer plaats. Op 4 en 5 oktober opent de Werkspoorkathedraal in Utrecht de deuren voor twee dagen lang inspiratie, innovatie en ontmoeting. Het thema is ‘De wereld aan je voeten’.