Apen kennen ook 'breezerseks

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

BERLIJN – In Nederland kennen we het fenomeen 'breezerseks', maar apen kunnen er ook wat van. Chimpansees blijken vlees te ruilen voor seks.

BERLIJN – In Nederland kennen we het fenomeen ‘breezerseks’, maar apen kunnen er ook wat van. Chimpansees blijken vlees te ruilen voor seks.

Vrouwelijke chimpansees paren vooral met mannetjes van wie ze af en toe vlees krijgen, blijkt uit onderzoek van het prestigieuze Duitse Max Planck Instituut.

Ivoorkust

De antropologen observeerden duizenden uren lang een groep chimpansees in een nationaal park in het zuidwesten van Ivoorkust. ‘Uit ons onderzoek blijkt duidelijk dat in het wild levende chimpansees vlees ruilen voor seks’, aldus onderzoekster Cristina Gomes.


Vrijgevige chimpanseemannetjes gingen volgens de wetenschappers twee keer zo vaak van bil als mannetjes die hun prooi voor zichzelf hielden.

Voedsel

Door de mannetjes seks aan te bieden in ruil voor vlees, kunnen chimpanseevrouwtjes genoeg voedsel binnenkrijgen, zonder dat zij worden blootgesteld aan de gevaren van de jacht, aldus de Duitse antropologen.

Lees ook:

Ook apen eten liever warm (30 mei 2008)

'Vlees werkt seksverslavend' (3 april 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over seks en vlees

Altijd op de hoogte blijven?