Antibioticumgebruik veehouderij daalt

13 augustus 2012 Edwin Rensen

WAGENINGEN - Na een periode van voortdurende toename van het therapeutisch antibioticagebruik bij landbouwhuisdieren in Nederland, is de totale hoeveelheid verkochte antibiotica in 2008 en 2009 gedaald.

WAGENINGEN - Na een periode van voortdurende toename van het therapeutisch antibioticagebruik bij landbouwhuisdieren in Nederland, is de totale hoeveelheid verkochte antibiotica in 2008 en 2009 gedaald.

Recente gegevens wijzen bovendien op een verdere afname in 2010. De inspanningen van de Task Force Antibioticumresistentie Veehouderij om het antibioticumgebruik te reduceren lijken hun vruchten af te werpen. Dit blijkt uit de nieuwste versie van het jaarlijkse MARAN-rapport (MARAN-2009) dat op 5 april 2011 is verschenen. Het rapport beschrijft het verloop in het antibioticumgebruik en het voorkomen van resistentie in de dierhouderij tot en met 2009.

Pluimveevlees

Het niveau van antibioticumresistentie in bacteriën uit de belangrijkste Nederlandse voedselproducerende dieren vertoonde in 2009 in het algemeen nog een stijgende tendens. Net als in voorgaande jaren werden in vleeskuikens de hoogste resistentieniveaus waargenomen. Bij deze dieren komen Extended Spectrum Beta-lactamase (ESBL) producerende E. coli-bacteriën vaak voor in de ontlasting en op pluimveevlees, wat kan bijdragen aan besmettingen van de mens. ESBL-producerende E. coli-bacteriën zijn aangetroffen in alle niveaus van de pluimveeproductiepiramide, wat duidt op verspreiding tussen de verschillende lagen van deze piramide en introductie door invoer van eendagskuikens. Ook in alle andere diersoorten werden incidenteel ESBL-producerende E. coli-bacteriën waargenomen.

Het rapport is tot stand gebracht in een nauwe samenwerking tussen het Central Veterinary Institute en het LEI, beide onderdeel van Wageningen UR (University & Research centre), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Het rapport kan worden gedownload van de MARAN-website (www.maran.wur.nl).
 

Altijd op de hoogte blijven?