Amerikaans vlees mag Japan weer in

13 augustus 2012 redactie

Met dit logo probeerden consumentengroepen hernieuwde importen uit de VS en Canada tegen te houdenTOKIO – Japan heft het importverbod van Amerikaans rundvlees op. Dat heeft de Japanse regering woensdag bekendgemaakt.

Wel eist Japan dat er geen onvolkomenheden meer worden aangetroffen tijdens inspecties van Japanse vertegenwoordigers bij Amerikaanse vleesbedrijven.

Japan stelde in januari opnieuw een importverbod op rundvlees uit de VS in nadat er botresten waren aangetroffen in een lading vlees.

De VS had op dat moment nog maar één maand toegang tot de Japanse markt nadat twee jaar eerder ook een importverbod was ingesteld. Dit verbod had te maken met de vondst van BSE in Amerikaanse runderen. De VS verloor hierdoor miljarden, omdat Japan tot dan toe de grootste afnemer was van Amerikaans rundvlees.

Met inspecties bij vleesbedrijven in Amerika wil Japan 100 procent zekerheid krijgen dat de bedrijven zich strikt aan de Japanse voedselveiligheidsregels houden. Alleen vleesbedrijven die werken volgens Japanse normen krijgen toegang tot de lucratieve markt.

Altijd op de hoogte blijven?