Aleph Farms breidt productlijn uit

Runderen_unsplash

Foto: Flash Dantz via Unsplash

Aleph Farms, producent van gekweekt rundvlees, kondigt aan de productlijn uit te breiden met cel gekweekte collageenproductie. Het past binnen de strategie van het Israëlische bedrijf om een alternatief voor dieren in de intensieve veehouderij te ontwikkelen.

Zo’n 70 procent van de wereldwijde vleesproductie is afkomstig van de intensieve veehouderij, stelt Didier Toubia, oprichter van Aleph Farms. Kweekvlees alleen kan de veehouderij niet vervangen, aangezien slechts 30-35 procent van de koe gebruikt wordt voor vleesproducten. De rest wordt gebruikt voor vele andere bijproducten. Aleph Farms wil ook een alternatief bieden voor de andere dierlijke delen, waaronder op collageen gebaseerde producten.

“Alleen focussen op enkele categorieën dierlijke producten houdt geen rekening met de complexiteit van het ecosysteem van de veehouderij”, zegt Toubia. “De eiwittransitie moet steunen op een systeemgerichte aanpak om succesvol bij te dragen aan een alomvattende, rechtvaardige en inclusieve transitie voor de veehouderij.”

Gekweekt collageen

Collageen is normaal gesproken afkomstig uit koeienhuiden en botten, die worden gekookt en verwerkt. Een groot aantal industrieën gebruiken collageen in hun productie. Aleph Farms komt daarom met een gekweekt alternatief met dezelfde eigenschappen als ‘normaal’ collageen. Het product is volgens Aleph Farms beter dan plantaardige of gefermenteerde alternatieven.

Dit gekweekte collageen is het eerste product van Aleph Frontiers, onderdeel van Aleph Farms-onderzoeksdivisie. Het is het resultaat van achttien maanden onderzoek. Het collageen gaat nu naar de productontwikkelingsfase en moet in 2024 op de markt komen.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Onderzoek naar mogelijkheden productie van duurzaam kweekvlees in Europa

Onderzoek naar mogelijkheden productie van duurzaam kweekvlees in Europa

RESPECTfarms gaat onderzoeken of het mogelijk is om op een duurzame manier vlees te produceren op boerderijen zonder daar dieren voor te doden. Met hulp en subsidie uit Europa en steun van verschillende partners wordt in januari 2023 gestart met een haalbaarheidsstudie.

Peter Mol van slagerij de Limousinhoeve is slager én boer

Peter Mol van slagerij de Limousinhoeve is slager én boer

Waar vind je een slager die de keten van boer tot bord letterlijk 100 procent in eigen hand heeft omdat hij zelf koeien fokt, grootbrengt en afmest? In het Zeeuwse plaatsje Hoek runnen Peter en Nelly Mol samen hun slagerij de Limousinhoeve.

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.