AH bant reguliere kip uit schap

attachment-001_food-image-1597466

Alle reguliere kip is eind 2015 bij Albert Heijn uit het schap. Dan ligt er alleen nog biologische kip, scharrelkip of Hollandse kip in de winkels..

Pluimveebedrijf Plukon, dat het vlees levert aan AH, gaf aan dat er tot nu toe zo'n 30 boerenbedrijven zijn overgeschakeld op Hollandse Kip en dat er 80 nodig zijn. Daarmee ligt de invoering op schema en AH stelt dat de planning van eind 2015 gehaald wordt. AH maakte dat bekend tijdens een bijeenkomst op het bedrijf van pluimveehouder Ad Groen in 't Veld. De Hollandse kip  ligt sinds mei 2014 in het schap. Het sterke ras Hubbard is langzamer groeiend dan de reguliere kip en beschikt over meer leefruimte.
AH is als eerste gestart met de omschakeling van reguliere kip naar Hollandse Kip. Plukon en AH werken volgens een opschaalscenario met als doel om eind 2015 alle reguliere verse kipproducten te hebben vervangen door Hollandse kipproducten. Daarnaast blijven scharrel en biologische kip in het assortiment.
Wageningen University heeft een eerste studie uitgevoerd naar het gerealiseerde welzijnsniveau volgens het Welfare Quality concept. De Hollandse kip-koppels zijn vergeleken met reguliere en scharrelkip. Op gedragstesten, reinheid en loopgedrag scoort de kip goed. In oktober en november worden de metingen herhaald. Hollandse kip is gemiddeld 10% duurder dan reguliere kip.

Lees ook
Vlees in de media - week 32

Vlees in de media - week 32

In Memoriam voor Gerrit Kastelein, een reportage bij varkensboerderij Zonvarken en waar moeten slagers rekening mee houden als de Afrikaanse Varkenspest in Nederland opduikt. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Friquandelle

Friquandelle

Waar de kroket en bitterballen de muur al lang ontstegen zijn en zelfs het patatje-met tot een haute frituur gerecht is verworden, ligt de frikandel nog altijd in het verdomhoekje van de vreetschuur.

Vlees in de media - week 31

Vlees in de media - week 31

De populariteit van de barbecue, verschillende slagers besluiten te stoppen en slager Theo Beerens vertelt over zijn vak. Wat lazen we de afgelopen week over de vleesbranche? Een greep uit de media.