AH bant reguliere kip uit schap

attachment-001_food-image-1597466

Alle reguliere kip is eind 2015 bij Albert Heijn uit het schap. Dan ligt er alleen nog biologische kip, scharrelkip of Hollandse kip in de winkels..

Pluimveebedrijf Plukon, dat het vlees levert aan AH, gaf aan dat er tot nu toe zo'n 30 boerenbedrijven zijn overgeschakeld op Hollandse Kip en dat er 80 nodig zijn. Daarmee ligt de invoering op schema en AH stelt dat de planning van eind 2015 gehaald wordt. AH maakte dat bekend tijdens een bijeenkomst op het bedrijf van pluimveehouder Ad Groen in 't Veld. De Hollandse kip  ligt sinds mei 2014 in het schap. Het sterke ras Hubbard is langzamer groeiend dan de reguliere kip en beschikt over meer leefruimte.
AH is als eerste gestart met de omschakeling van reguliere kip naar Hollandse Kip. Plukon en AH werken volgens een opschaalscenario met als doel om eind 2015 alle reguliere verse kipproducten te hebben vervangen door Hollandse kipproducten. Daarnaast blijven scharrel en biologische kip in het assortiment.
Wageningen University heeft een eerste studie uitgevoerd naar het gerealiseerde welzijnsniveau volgens het Welfare Quality concept. De Hollandse kip-koppels zijn vergeleken met reguliere en scharrelkip. Op gedragstesten, reinheid en loopgedrag scoort de kip goed. In oktober en november worden de metingen herhaald. Hollandse kip is gemiddeld 10% duurder dan reguliere kip.

Lees ook
Hybride worstproducten gemaakt bij Plant4Texture

Hybride worstproducten gemaakt bij Plant4Texture

WUR, SVO vakopleiding food en Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) ontwikkelden samen een plantaardige grondstoffen-gel voor de productie van hybride slagersproducten. Op de website geeft KNS een update van dit project Plant4Texture. Onlangs werd deze gel succesvol gebruikt voor de productie van hybride grill- en rookworst.

Wat verscheen er de afgelopen week in de media over de vleesbranche?

Wat verscheen er de afgelopen week in de media over de vleesbranche?

In de media verschijnen regelmatig berichten die interessant zijn voor de slagersbranche. Wat kwam er afgelopen week allemaal voorbij?

In gesprek met elkaar

In gesprek met elkaar

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Franny van Linschoten en Christiaan Verkuijl buigen zich dit keer over het slagersvak.