Agrifirm werkt strategie uit voor Europese grondstoffen

20 juni 2017

De herkomst van grondstoffen voor veevoer is onderwerp van studie door discussies over de groeiende vraag naar grondstoffen, circulaire economie en zelfvoorzieningsgraad van eiwitten in Europa. Voor Agrifirm was dit aanleiding om een Code ‘Veevoer van Europese herkomst’ te ontwikkelen.

Agrifirm hoopt met de code een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van nieuwe ketens. ‘Als Agrifirm zijn we van mening dat je grondstoffen moet produceren waar dit geologisch en klimatologisch het meest efficiënt plaatsvindt’, zegt Ruud Tijssens, directeur corporate affairs van Agrifirm. ‘Maar, we zien een duidelijke marktvraag naar Europese herkomst van grondstoffen. Diverse maatschappelijke organisaties zijn hier ook druk mee bezig, maar daarbij is het belangrijk dat zij een goed beeld hebben van wat er allemaal speelt. Dit hebben wij met de code geprobeerd te realiseren. Agrifirm kent de discussies en wordt regelmatig gevraagd mee te doen of na te denken over de impact voor ketens.’

Helaas versmalt de vraag zich vaak tot die of er Europese soja beschikbaar is, weet Tijssens. ‘Europese soja komt steeds meer beschikbaar. Met haar Green Deal Nederlandse Soja heeft Agrifirm daar binnen Nederland richting aan gegeven en gelukkig vindt dit in Nederland ook verder navolging.’ In de beschikbaarheid van Europese soja ligt niet de uitdaging, benadrukt hij. ‘Belangrijker is het gegeven dat Europese soja duurder is dan wereldmarkt soja. Daardoor komen andere eiwitbronnen meer in beeld, zoals in melkveevoeders al snel meer palmpitschilfers wordt ingerekend. En verschuift de discussie naar een volgende grondstof. Daarom heeft de vraag naar regionale grondstoffen een gedegen handleiding nodig. Want onoordeelkundige implementatie leidt tot onbeheersbare processen, het niet beschikbaar zijn van grondstoffen en ongewenste en onnodige kostprijsverhogingen.’

Optimalisering voersamenstelling

Europa is niet zelfvoorzienend ten aanzien van eiwit. Daardoor moet het van landen van buiten Europa geïmporteerd moet worden. ‘Bij het maken van diervoeder gaat het om een bepaalde hoeveelheid nutriënten op het gebied van eiwitten, mineralen en energie. Diervoederbedrijven zoeken naar een optimalisering van deze samenstelling, zodat het veevoer tegen zo laag mogelijk kosten aan alle eisen voldoet. Als het Europese soja duur is, dan wordt er dus automatisch gekeken wordt naar vervangers voor soja, zoals bijproducten van oliezadencrush (raapschroot, zonnepitschroot), of bijproducten uit de ethanol-industrie.’

De diervoedergrondstoffen zijn afkomstig uit een internationaal netwerk van productstromen, zoals granen uit Europa, Oekraïne, Wit-Rusland en Australië, eiwithoudende grondstoffen uit Zuid- en Noord-Amerika en uit Azië. ‘Het ontstaan van de wereldwijde markten heeft diverse redenen, zoals verschillen in oogstmomenten, dure grondstofopslag en klimatologische verschillen. Met de code hebben we heel gedetailleerd de verschillende voedingsstoffen omschreven en geven wij een advies over de diverse co-producten. Zo zijn bijvoorbeeld zonnebloempitten en raapschroot veel in Europa aanwezig, maar desondanks importeren sommige bedrijven deze grondstoffen van buiten Europa. Wij adviseren om daarom de bedrijven te laten aantonen dat zij minimaal 80 procent Europese grondstoffen gebruiken.’

Kringlopen sluiten

attachment-001_rb-image-1686494 Afbeelding: Agrifirm (© ) Tijssens benadrukt dat in de code heel gedetailleerd is gekeken naar de verschillende micro-componenten. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan het sluiten van de kringlopen. De discussie over gentech-vrije soja wordt niet behandeld. ‘Dat is in onze ogen een andere discussie. Wij hebben puur naar de herkomst en de eigenschappen van de grondstoffen gekeken.’

Agrifirm heeft de code speciaal ontwikkeld voor de melkveehouderij, maar is ook altijd bereid om na te denken over een code voor bijvoorbeeld de varkensvlees- of de pluimveesector. Voor meer informatie zie: www.agrifirm.nl.

In de nieuwe editie van onze Industriespecial wordt uitgebreid aandacht aan de diervoederproblematiek besteed. In deze uitgave staat een interview met Jack van Messel van Van Messel Meat over gesloten kringlopen en de Europese fosfaatproblematiek en een interview met Henk Flipsen, Henk Flipsen, directeur van Nevedi, over ontwikkelingen in de diervoederindustrie, de vraag naar gentech-vrije soja en kansen voor de vleessector.

Niets van Vleesmagazine en de Industriespecial missen? Vraag er dan hier een abonnement aan.

Altijd op de hoogte blijven?