Aantal dieren met een Beter Leven stijgt

15 oktober 2015 Vleesmagazine

Het aantal kippen, varkens en koeien dat diervriendelijker wordt gehouden, blijft toenemen. Dit jaar stijgt het aantal productiedieren dat onder het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming valt, met zo'n 3 miljoen naar ruim 20 miljoen dieren, meldt het AD op haar website.

De groei is volgens directeur Frank Dales van de Dierenbescherming deels te verklaren doordat steeds meer merkfabrikanten producten leveren met het keurmerk op de verpakking. ‘De afgelopen twee jaar hebben een verdrievoudiging van het aantal producten met ons keurmerk laten zien. Van soepen tot salades en van kroketten tot straks zelfs honden- en kattenvoer’, vertelt Dales aan het AD.

Drie-sterrensysteem

Het Beter Leven keurmerk is in 2007 door de Dierenbescherming geïntroduceerd als een 3-sterrensysteem dat de mate van diervriendelijkheid van een product aangeeft: hoe meer sterren, hoe diervriendelijker. Drie sterren staat gelijk aan biologisch. Het eerste keurmerk ging naar producenten van een langzaam groeiend vleeskuiken als alternatief voor de plofkip.

Driekwart van de consumenten herkent het keurmerk van de Dierenbescherming inmiddels, volgens onderzoeksbureau GfK. 15 tot 20 procent van de consumenten zou in de supermarkt 'vaak tot altijd' voor producten met het Beter leven keurmerk kiezen.

Altijd op de hoogte blijven?