Aantal dieren met een Beter Leven stijgt

beter leven

Het aantal kippen, varkens en koeien dat diervriendelijker wordt gehouden, blijft toenemen. Dit jaar stijgt het aantal productiedieren dat onder het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming valt, met zo'n 3 miljoen naar ruim 20 miljoen dieren, meldt het AD op haar website.

De groei is volgens directeur Frank Dales van de Dierenbescherming deels te verklaren doordat steeds meer merkfabrikanten producten leveren met het keurmerk op de verpakking. ‘De afgelopen twee jaar hebben een verdrievoudiging van het aantal producten met ons keurmerk laten zien. Van soepen tot salades en van kroketten tot straks zelfs honden- en kattenvoer’, vertelt Dales aan het AD.

Drie-sterrensysteem

Het Beter Leven keurmerk is in 2007 door de Dierenbescherming geïntroduceerd als een 3-sterrensysteem dat de mate van diervriendelijkheid van een product aangeeft: hoe meer sterren, hoe diervriendelijker. Drie sterren staat gelijk aan biologisch. Het eerste keurmerk ging naar producenten van een langzaam groeiend vleeskuiken als alternatief voor de plofkip.

Driekwart van de consumenten herkent het keurmerk van de Dierenbescherming inmiddels, volgens onderzoeksbureau GfK. 15 tot 20 procent van de consumenten zou in de supermarkt 'vaak tot altijd' voor producten met het Beter leven keurmerk kiezen.

Lees ook
Actiegroep levert kritiek op Beter Leven-keurmerk

Actiegroep levert kritiek op Beter Leven-keurmerk

Actiegroep Ongehoord vindt dat de Dierenbescherming moet stoppen met het Beter Leven-keurmerk en is hiervoor een petitie gestart. Op basis van eigen onderzoek noemt de actiegroep het bekende keurmerk mislukt. De Dierenbescherming is niet eens met de kritiek en zegt dat het keurmerk bijdraagt aan dierenwelzijn. "Dat is objectief aantoonbaar".

Het bijzondere vlees van de koeien van Ad Lam

Het bijzondere vlees van de koeien van Ad Lam

De jarenlange samenwerking tussen slager Pepijn Putman en vleesveehouder Ad Lam wordt getypeerd door drie gezamenlijke drijfveren: respectvol omgaan met dieren, werken met grondstoffen van topkwaliteit en het streven naar het lekkerste, meest malse stukje vlees voor de klant. “Ik wil niet goedkoop, ik wil een goede kwaliteit.”

SVO studenten bezoeken biologische Angusfokkerij

SVO studenten bezoeken biologische Angusfokkerij

Studenten van de SVO vakopleiding food in Goes bezochten de Biologische Angusfokkerij Poelzicht in ’s Heer Abtskerke. Onder begeleiding van hun praktijk vakdocent Adriaan van Moort kregen ze op de boerderij tekst en uitleg van René de Wilde en zijn vrouw Christine.