Aanhoudingen in zaak fraude paardenpaspoorten bij slachterij

20 november 2012 Suzanne de Heer Flickr (Gnuru)

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) meldt vorige week drie verdachten te hebben aangehouden in een lopend strafrechtelijk onderzoek.

De eigenaar van een slachthuis uit Noord-Brabant en twee handelaren uit Heeswijk-Dinther worden ervan verdacht te hebben gefraudeerd met paardenpaspoorten. Het vermoeden is dat zij deze papieren vervalsten om paarden geschikt te maken voor de slacht. Na verhoor zijn alle verdachten weer op vrije voeten gesteld. De eigenaar van de slachterij in Den Dungen ontkent te zijn aangehouden, maar geeft wel toe een gesprek met de politie te hebben gehad.

Rechercheurs van de NVWA-IOD doorzochten in augustus al meerdere panden in Zuid-Nederland, waaronder het slachthuis in Den Dungen en een handelsbedrijf in Heeswijk-Dinther. Toen zijn onder meer vervalste paspoorten, valse stempels en vervalste medische inlegvellen in beslag genomen. Het vermoeden bestaat dat het handelsbedrijf paardenpaspoorten vervalste en dat het slachthuis deze opzettelijk gebruikte om paarden door de keuring te krijgen.

Bij het vervoer en slachten van paarden is een paspoort vereist. Hierin is de medische geschiedenis van het paard opgenomen, waarmee mede bepaald wordt of een paard geslacht mag worden. Door paspoorten aan te passen, kan een paard dat niet geschikt is voor consumptie, toch geslacht worden. Zo levert een paard dat anders bestemd zou zijn voor destructie, toch nog geld op.

Bron: Brabants Dagblad

Altijd op de hoogte blijven?