Aanhoudingen in zaak fraude paardenpaspoorten bij slachterij

attachment-001_food-image-1049766

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) meldt vorige week drie verdachten te hebben aangehouden in een lopend strafrechtelijk onderzoek.

De eigenaar van een slachthuis uit Noord-Brabant en twee handelaren uit Heeswijk-Dinther worden ervan verdacht te hebben gefraudeerd met paardenpaspoorten. Het vermoeden is dat zij deze papieren vervalsten om paarden geschikt te maken voor de slacht. Na verhoor zijn alle verdachten weer op vrije voeten gesteld. De eigenaar van de slachterij in Den Dungen ontkent te zijn aangehouden, maar geeft wel toe een gesprek met de politie te hebben gehad.

Rechercheurs van de NVWA-IOD doorzochten in augustus al meerdere panden in Zuid-Nederland, waaronder het slachthuis in Den Dungen en een handelsbedrijf in Heeswijk-Dinther. Toen zijn onder meer vervalste paspoorten, valse stempels en vervalste medische inlegvellen in beslag genomen. Het vermoeden bestaat dat het handelsbedrijf paardenpaspoorten vervalste en dat het slachthuis deze opzettelijk gebruikte om paarden door de keuring te krijgen.

Bij het vervoer en slachten van paarden is een paspoort vereist. Hierin is de medische geschiedenis van het paard opgenomen, waarmee mede bepaald wordt of een paard geslacht mag worden. Door paspoorten aan te passen, kan een paard dat niet geschikt is voor consumptie, toch geslacht worden. Zo levert een paard dat anders bestemd zou zijn voor destructie, toch nog geld op.

Bron: Brabants Dagblad

Lees ook
5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

Nederlandse slachterijen hebben in de eerste 23 weken van 2022 minder varkensvlees verwerkt, meldt Varkens.nl. 5 procent minder varkens werden geslacht in vergelijking met dezelfde periode in 2021.

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen 36 procent minder vlees in de supermarkt als zowel de prijzen worden verhoogd en ze meer informatie krijgen over de milieuschade door vleesproductie. Dit moet wel in combinatie gebeuren, melden het RIVM en de Vrije Universiteit.

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.