77 fabels en feiten rond plantaardige voeding

In dit naslagwerk behandelen Sytske de Waart en Hans Kraak aan de hand van vijf hoofdthema’s 77 feiten en fabels over vegetarisch eten, het eten van vlees en vis, veganistisch eten en in zijn algemeenheid: over plantaardig eten. Ze geven op wetenschappelijk onderbouwde wijze antwoord op vragen als: Is vlees eten slecht voor je? Krijg je wel alle voedingsstoffen binnen bij een plantaardig dieet? Ben je als vegetariër gevrijwaard van voedselinfecties?
Iedereen heeft wel wat te zeggen over plantaardige voeding. Maar hoe zit het nou echt, en wie moet je geloven in de jungle van meningen die vaak politiek of moreel beladen zijn? Sytske de Waart en Hans Kraak willen hier antwoord op geven in in 77 feiten en fabels rond plantaardige voeding. Aan bod komen vragen als: Is vlees eten slecht voor je? Krijg je wel alle voedingsstoffen binnen als je geen vlees, vis, zuivel en eieren eet? Krijg je sneller een hartaanval als je geen vis eet? Is dierlijk eiwit beter dan plantaardig, en moet je dus granen en peulvruchten combineren ter compensatie hiervan? Ben je als vegetariër gevrijwaard van voedselinfecties? Hoe kan wijn niet-vegetarisch zijn? Worden vegetariërs ouder, maar breken ze wel sneller hun botten?
Voor de beantwoording putten de auteurs niet alleen uit hun eigen ervaring, want niet elke stelling bleek met een eenduidig ja of nee te beantwoorden te zijn. Voor onderwerpen waar veel discussie over is interviewden ze aantal professionals die hun sporen verdiend hebben in het werkveld van (minder) vlees eten. Onder hen: Isabel Boerdam, Jan Buining, Hans Dagevos, Pieter Dagnelie, Mac van Dinther, Corné van Dooren, Esther Ouwehand, Valeriya Stokman, Dirk-Jan Verdonk en Roos Vonk. Daarnaast bevat het boek tekeningen van Heleen van der Male.
Over de auteurs
Sytske de Waart (1963) is al ruim twintig jaar voedingskundige van de Vegetariërsbond, en werkte onder andere bij het Voedingscentrum, Milieu Centraal en Naturalis Biodiversity Center. Ze schrijft over (vegetarische) voeding in Lekker.Vega, het tijdschrift van de Vegetariërsbond.
Hans Kraak (1965) werkte onder andere bij het ministerie van Landbouw en het Voedingscentrum, en bij verschillende media als journalist. Eerder schreef hij '77 fabels & feiten over onze voeding' (herziene editie 2016), '77 fabels & feiten over afvallen' (2015) en 77 fabels en feiten over kindervoeding (2021).
ISBN: 9789464435450 | Prijs: 24,95
Dit boek is te koop bij Libris of andere lokale boekhandels. Steun de boekhandel en koop lokaal!
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Vlees in de media | Week 12-2023
Minder steun voor de belasting op vlees, pilot veevoer op basis van plantaardige proteïne Proton en meer aandacht voor Texels schapenvlees. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.
Nog geen groen licht voor overname Imperial en Stegeman
Oktober 2021 kondigde What’s Cooking?, destijds nog Ter Beke, aan Imperial en Stegeman over te willen nemen. Nu, maart 2023, wacht het bedrijf nog altijd op goedkeuring van de Nederlandse en Belgische mededingingsautoriteiten.
'Kan het niet linksom dan maar rechtsom'
Slager, zweminstructrice, sluiswachter, vliegenier en bestuurslid van de Confrérie des Chevaliers Grand Bailliage. Allemaal beroepen die van toepassing zijn op de inmiddels 75-jarige Paula van Rijn. Op haar 71e voegde ze daar schrijfster aan toe. Afgelopen zaterdag 18 maart presenteerde ze in Nieuwegein haar tweede verhalenbundel ‘Gegeven tijd’.